Megan Fox’un Alternatif Tarih Dizisi Arkeologları Öfkelendirdi

Megan Fox, Gizemler ve Mitler adında dört bölümlük mini bir diziye başlıyor. Ancak arkeologlar bu “alternatif tarih” dizisine karşı çok öfkeli.

Travel adlı kanal, Megan Fox ile Mysteries and Myths’e (Gizemler ve Mitler) yeşil ışık yaktı ve programı “ortak yapımcı, ev sahibi ve yönetici yapımcı olarak görev yapan Megan Fox’un oynadığı dört bölümlük birer saatlik dizi” olarak tanımladı.

Megan Fox ne bir arkeolog, ne de tarihçi olmasa da, programda yaptığı iş, bir tür gizem çözmek olarak ele alınacak. Bu durumda arkeologlar da ‘bilgi’nin koruyucusu olacak ve gerçeği halktan saklamak isteyen insanlar olarak gözükecek.

Travel Channel’dan bir sözcü program hakkında yaptığı açıklamada şunları diyor:

“Fox erken yaşlarından beri, eski kültürlerin, insanların ve yerlerin tarihini, “belgelenmiş” hikayesini her zaman sorgulayarak ilgilenen bir insandı. Şimdi ise, dünyanın dört bir yanında, arkeologların ve uzmanların tarihi yeniden gözden geçireceği epik ve kişisel bir yolculuğa çıkıyor ve yüzyıllardır var olan geleneksel bilgiye meydan okuyor. Dizi, Amazon kadınlarının gerçekten var olup olmadığı veya Truva Savaşı’nın gerçek olup olmadığı gibi zamanın en büyük gizemlerini ele alacak.”

(Günümüz İnsanını MÖ. 10.000’e Gönderen Sosyal Deney İngiltere Televizyonunda)

Hepsinden çok şaşkınlık veren şey ise, Fox, akademik yeterliliklerden yoksun olmasının, onu bazı arkeologların hayatlarını harcayarak eriştikleri aşamadan daha nitelikli yaptığını hissediyor.

Megan Fox yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Tarih, bize sadece gerçeğin tek taraflı bir görünümünü verir. Hayatım boyunca akademide bir kariyer yapmadım, bu yüzden itibarım ya da meslektaşlarımın isyanı hakkında endişelenmem gerekmiyor, ki bu da statükoyu geri itmeme izin veriyor.”

Pseudoarkeoloji’yi maskesini düşürmede uzman bir arkeolog olan David S. Anderson, Fox’un iddiasına gölge düşürüyor.

“Bana göre bu, Fox’un profesyonel arkeologların gerçeği görmek için çok dar fikirli olduğu fikrini benimsemiş olduğunu açıkça gösteriyor. Bu arkeolojiye karşı saldırgan bir bakış açısı, fakat aynı zamanda arkeolojinin çok yanlış anlaşılmasına yol açıyor. Yeni fikirler sürekli tanıtılıyor ve tartışılıyor. Alan çok aktif ve esnek, dar görüşlülüğün karakteristik özellikleri, hem alanın dışından olup hem de arkeolojinin içinde neler olup bittiğine dair biraz aşina olanlar tarafından ortaya atılan görüşlerdir.”

Arkeolojinin mükemmel bir geçmişi yok fakat araştırmacılar aktif olarak topluluklarını daha kapsayıcı hale getirmeye çalışıyorlar. Anderson, yapılan işlerin her gün karşılığını verdiğini söylüyor.

(Kocaayak Efsanesi DNA Araştırmalarıyla Çözüldü)

“Geçmişte arkeolojik araştırmaların ve tarihsel anlatıların milliyetçi konular için manipüle edildiği ve daha da kötüye gittiği kesinlikle doğrudur. Ancak arkeoloji bu manipülasyonları düzeltmek için aktif olarak çalıştı. Bu, bugünkü yorumlarımızın mükemmel olduğu anlamına gelmiyor, ancak her geçen gün biraz daha iyiye gittiği anlamına geliyor.”

Geçmişte arkeolojiyi manipüle edenlerin ortaya önemli işlerde parmakları yoktur. Fox’un tarihe yönelik “taze ve yansız” olduğunu öne sürerek yüksek eğitimli bir uzmandan niteliksel olarak daha iyi olduğunu söylemek, sadece saldırganlık değil aynı zamanda yanlıştır.”

“Uzmanlığın ya da otoritenin değeri olmadığı fikri, son derece tehlikeli bir tutumdur. Eğer Fox’un bir gün dişi için kanal tedavisine ihtiyacı olursa, bunun için bir yerel emlak ofisine gitmeyeceğini tahmin ediyorum.”


Inverse.com. 25 Nisan 2018.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login