Avrupalı işgalcilerle ilk karşılaştıkları dönemde yerli Nahuatl halkı tarafından yapılan 400 yıllık bir Meksika haritası, çevrimiçi olarak kullanıma açıldı.
Bu 1593 haritası, Todos Santos kilisesi (şu anda Mexico City’nin kuzeydoğusunda) ve Texcoco Gölü’nden Santa Cruz Huitziltepec kilisesine (sağ alt) Pue Puebla’sını gösteriyor. Harita ayrıca 1480’den 1593’e kadar Nahuatl “de Leon” ailesinin soy bilimi ve toprak sahipliğini ortaya koyuyor.
Yerli Meksikalıların yapmış olduğu ve Nahuatl halkının Avrupalılar ile ilk kez karşılaştığı döneme ait bir harita, şimdi ABD Kongre Kütüphanesi’nin koleksiyonunda yer alıyor.
Kütüphane 21 Kasım’da Codex Quetzalecatzin’i (Mapa de Ecatepec-Huitziltepec olarak da bilinir) satın aldığını ve dijital bir kopyasının da artık çevrimiçi olduğunu bildirdi.
Harita, 100 yıldan fazla bir süredir gazeteci William Randolph Hearst da dâhil olmak üzere birçok kişinin özel koleksiyonun bir parçası olmuştu.
(Dünyanın Son 4500 Yıllık İnteraktif Savaş Haritası Çıkarıldı)
Library of Congress’e göre, bu türden çok az el yazması günümüze ulaşmış durumda. 1593’te yaratılan kodeks ise, İspanyol İmparatorluğu için yerel ailelerin geçmişlerini ve kaynaklarını belgelemek için üretilmiş olan haritaların nadir bir örneği.
El yazması, Quetzalecatzin adlı bir siyasi liderin soyundan gelen, yerli Nahuatl halkından olan “de Leon” ailesinin soyağacını gösteriyor. Harita ayrıca, bu ailenin sahip olduğu arazileri ve mülkiyetleri, nehirler ve yollar için kullanılan Aztek tarzı grafik semboller ve hiyeroglif yazısı ile gösteriyor.
Ancak el yazmasında İspanyol etkisinin izleri de mevcut. Bazı hiyeroglif etiketler, Latin alfabesi ile tercüme edilebiliyor. “Don Alonso” ve “Don Matheo” gibi bazı yerli elitlerin isimleri, bazı yerlilerin Hıristiyan isimleriyle vaftiz edildiğinin bir göstergesi.
Harita ayrıca, “kiliseleri, bazı İspanyol yer isimlerini ve imgelerini gösteriyor ki bu da, İspanyol yasalarına ve kurallarına adapte olmuş bir topluluğun sinyalini veriyor.” diye belirtiyor Jay I. Kislak Erken Amerikalılar ve Kongre Kütüphanesi Arkeoloji Koleksiyonu küratörü olan John Hessler.
(Roma İmparatorluğu’nun İnteraktif Yol Haritası Çıktı)
Hessler, yaptığı açıklamada, “Kodeks, grafik olarak Amerikan tarihinin önemli bir döneminde gerçekleşen kültürel etkileşim türlerini gösteriyor.” diyor ve “Bir bakıma, Amerika olarak bildiğimiz şeyin başlangıcının doğumunu görüyoruz.” diye de ekliyor.
Harita, tanınabilir coğrafi bir bölgeyi kapsıyor ve günümüz Mexico City’sindeki Todos Santos kilisesi, şimdi ise kurumuş olan Texcoco Gölü ve Atoyac Nehri’ne de yer veriyor.
Megan Gannon – Live Science. 22 Kasım 2017.
You must be logged in to post a comment Login