Edirne’nin Uzunköprü ilçesindeki bir köy mezarlığında bulunan musalla taşının, Ortaçağ’a ait mermer yazıt olduğu anlaşıldı.
Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nde yürütülen kültür envanteri çalışmaları sırasında Karapınar köyü mezarlığında bulunan musalla taşının, Ortaçağ’dan kalma tarihi mermer yazıt olduğu belirlendi. (Mersin’deki Esrarengiz Kazı Arkeolojik Olmayabilir)
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burçin Erdoğu, Uzunköprü Belediyesi’nin desteğiyle ilçenin arkeolojik kültür envanterinin çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Prof. Dr. Burçin Erdoğu, yüzey araştırmaları sırasında Uzunköprü’ye bağlı Karapınar Köyü’ndeki mezarlıkta bulunan musalla taşının, yazıtlı mermer parçası olduğunun belirlendiğini belirterek, şunları söyledi:
“Tarihe tanıklık edecek ender bir kültür mirası olan yazıtlı mermer parçası fotoğraflanıp kayıt altına alındı ve Edirne Arkeoloji Müzesi’ne gerekli bilgiler verildi. Müze müdürlüğünün eser nakil izniyle Karapınar Köyü’ndeki köy mezarlığında musalla taşı olarak kullanıldığı tespit edilen yazıtlı mermer parçanın gerekli bilimsel inceleme ve değerlendirilmeleri yapılıncaya kadar koruma altına alınmak üzere Uzunköprü Kent Müzesi’ne nakli yapıldı.” (5. Murat Av Köşkü Hamamı’nın Restorasyonuna Tepki)
Uzunköprü Belediyesi tarafından temin edilen özel bir araç ve gerekli personel ile arkeolog Cüneyt Akgün gözetiminde Uzunköprü Kent Müzesi bahçesine nakledilen 110 santimetreye 127 santimetre boyutlarında ve yaklaşık 300 kg ağırlığındaki mermer yazıtın gerekli temizleme ve restorasyon işlemleri gerçekleştirildi.
Erdoğu, “Yazıt olsun, çeşme olsun, köprü olsun, tümülüs olsun bunlar kültür envanteridir. Hepsini belgeliyoruz. Bizim için hepsi önemli. Köylülerin söylediğine göre kilise varmış orada. Kilise yok olmuş, o taş da oradan alınmış diye anlatılıyor.” (Türkiye’deki Müze ve Örenyeri Ziyaretçi Sayısında %40 Düşüş)
Yapılan işlemlerden sonra mermer yazıtın üzerinde bulunan yazının harflerin tek tek ortaya çıkarılması ile uzmanlar tarafından daha detaylı bilgilere ulaşılacağını belirten Erdoğu, “Yapılacak incelemeler sonucunda hangi döneme ait olduğu kullanım amacı ortaya çıkartılacak.” dedi.
Erdoğu, tarihi yazıtla ilgili çalışmaların arkeolog Cüneyt Akgün gözetiminde sürdüğünü belirtti.
AA, DHA
You must be logged in to post a comment Login