Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu’da varlığı bilinen ancak 1000 yıldır kayıp olan Fugan tapınağı en sonunda bulundu.
Kazıların sürdüğü tapınak, Fugan Tapınağı olarak biliniyor. Bu tapınak Doğu Jin Hnaedanlığı’ndan (MS 317 – 420) Güney Song Hanedanlığına (MS 1128 – 1279) kadar varlığını ve önemini korumuş ünlü bir tapınak.
Tapınak antik Çin yazınında da sıkça konu edilmekte. Tang Hanedanlığının (MS 618 – 907) ünlü keşişi Daouxan, yazılarında bölgede yaşanan bir kuraklık döneminde tapınağın önünde düzenlenen bir yağmur ayini sonrasında sanki dualar cennetten duyulmuş gibi yağmur yağdığını yazmış.
Aslında bu hikaye tapınağın adının da nereden geldiğini açıklıyor. Fugan, Çin dilinde “bereket” anlamına geliyor.
Tang Hanedanlığının bir şairi olan Liu Yuxi ise tapınağının yenilenmesini anmak adına tapınak için cenneti anlatan bir şiir yazmış. Aslında bu şiir de tapınağın o dönem insanları için nasıl bir öneme sahip olduğunu da açıklayan bir kaynak.
Tüm bunların dışında kaynaklardan takip edilebildiği kadarıyla, tapınağın Tang ve Song dönemlerinde yaşanan savaşlarda büyük hasar görmüş olduğunu biliyoruz.
Arkeologlar alanda yürüttükleri çalışmalarda Budist yazısıyla yazılmış 1000 kadar tablet ve 500 parça kadar heykel buldular.
Kazıların başındaki isim Yi Li, tapınağın sadece ufak büyük bölümünü kazmış olmalarına rağmen, “Bu yapının ne kadar ihtişamlı olduğunu bir kez daha anladım.” diyor.
Araştırmacılar tapınak buluntuları dışında tapınakla bağlantılı olan temel kalıntıları, çevresindeki bazı yapıları, kuyu, yol ve hendekleri keşfettiklerini belirtiyor.
Arkeologlar ayrıca, tapınak yakınında Shang ve Çu hanedanlıklarına (MÖ. 1600 – 256) kadar uzanan bazı mezarlar da keşfettiklerini söylüyor. Bu da alanın binlerce yıl kutsal olarak görülmüş olabileceğini ortaya koyuyor. Bunun dışında araştırmacılar tapınak alanında Song ve Ming hanedanlıkları da dahil, pek çok farklı döneme ait ev aletleri ve yapı malzemeleri bulundu.
Araştırmacılar tapınağın, Sui ve Tang hanedanlıkları döneminde ekonomik ve kültürel bir merkez haline gelen Chengdu’nun çok önemli bir parçası olduğunu belirtiyor. Ayrıca tapınağın keşfinin Budizm’in Çin’de yayılımı araştırılmasında çok önemli bir katkı sunabileceği düşünülüyor.
You must be logged in to post a comment Login