2016’nın Mart ayında Konya’daki bir inşaatta bulunduktan üç ay sonra esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan 2700 yıllık stel nihayet bulundu.
Konya’nın Ereğli İlçesi’nde geçen yıl bir inşaatın hafriyat çalışması sırasında bulunan 2700 yıllık stelin satıldığı iddia edilmişti. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda kayıp olan stel, o dönem hafriyat çalışması yapan firmanın işyerinin bahçesinde toprağa gömülü olarak bulundu. İlçeye 12 kilometre uzaklıktaki İvriz Kaya Anıtı’na benzeyen stel, müze müdürlüğüne teslim edildi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.
İddiaya göre, geçen yıl Mart ayında Cinler Mahallesi Anafartalar Caddesi’ndeki bir müteahhite ait inşaatın hafriyat çalışması sırasında, Geç Hitit dönemine ait (MÖ 7-8. Yüzyıl) stel bulundu. İşçiler tarafından bulunan stelin, kentin komşu ilçesi Halkapınar’daki dünyanın ilk yazılı kabartma anıtı olarak bilinen Kral Varpalavs tarafından yaptırıldığı tahmin edilen İvriz Kaya Anıtı’na benzer olduğu ileri sürülen stel bir anda ortadan kayboldu.
2016’nın Mart ayında inşaatın temel kazısında çıkan yaklaşık 2700 yıllık Geç Hitit dönemi stelin Adana’da 6 milyon liraya satıldığı iddia ediliyordu.
Stel’in Adana’da 6 milyona satıldığı iddiası üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında müteahhit şahsın yeniden ifadesine başvuruldu. Müteahhit, ifadesinde kendisine ait inşaat alanında bulunan tarihi eserin hafriyat çalışmasını yapan bir kişide olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz konusu kişi gözaltına alındı.
Şüpheliye yapılan sorgulamada, stelin Konya-Adana karayolu Orhangazi Mahallesi’nde bulunan işyerinin bahçesinde gömülü olduğu öğrenildi. Şüphelinin gösterdiği üzerinde parke taşı döşeli alan Ereğli Müze Müdürlüğü uzmanları ve Cumhuriyet Savcısı’nın gözetiminde işyerine ait iş makinasıyla kazıldı. Yapılan kazı çalışmasında 2700 yıllık kayıp stel bulundu.
Stel, incelenmek üzere Ereğli Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Gözaltına alınan müteahhit ve diğer şüphelinin sorgusu sürüyor.
2 metreden büyük olan stel, yine Konya’da yer alan İvriz Kaya Anıtı’na oldukça benziyor.
Ereğli ilçesi, İvriz Köyü’nde bulunan İvriz Kaya Anıtı, MÖ. 1180 – 700 yılları arasında yapılan Geç Hitit Dönemi eseri. Tuvana ülkesi krallarından Varpalawas tarafından yaptırılan eser, Geç Hitit sanatının en önemli yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. 4.20 metre boyundadır.
Arami, Asur ve Frig etkilerinin görüldüğü Tuvana Krallığı’ndan günümüze gelebilmiş nadir eserlerden biri. İvriz Kaya Anıtı’nın başarılı bir kopyası da İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmekte. Anıtta, Fırtına Tanrısı Tarhundas ile bölgenin kralı Varpalavas tasvir edilmiş. Krala göre daha büyük ölçülerde olan Tarhundas, ellerinde başaklar ve üzüm salkımı tutmakta. Bu Tarhundas’ın aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olduğu da göstermekte. Tanrının karşısındaki kral ise daha küçük boyutlarda ve dua eder durumda tasvir edilmiş.
You must be logged in to post a comment Login