Japonya’da MÖ 300 ila MS 300 yılları arasında tarihlenen Orta Yayoi Çanak Çömlek Kültürü dönemine ait arkeolojik alanda, ay yüzlü bir kil figürin bulundu.
Günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan kil figürin, bu döneme ait türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor. Osaka Kültür Mirası Merkezi’nin 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada, oyuncak olarak da nitelendirilen figürinin, Kori harabeleri’nde bulunduğu belirtildi. bütün biçimde bulunması
Haziran 2016’da başlayan Kori ve Heka harabelerindeki arkeolojik kazılar sırasında araştırma ekibi, yaklaşık 140 adet “hokei shukobo” ya da dikdörtgen tümülüs buldu. Söz konusu kil figürin de bu tümülüslerden (Yapay olarak yükseltilmiş mezar tepesi) birinde bulundu.
Özenli bir şekilde açılmış burnu ve gözleri gibi detaylı işçilikle yapılmış olan figürin, 5.9 cm yüksekliğinde ve 3 cm genişliğinde. Düz tabanı ile silindir biçimli bir gövdenin üzerindeki küresel başında kulak delikleri bile var.
Bölgede yapılan kazılarda ayrıca yeşimtaşından yapılmış gibi görünen üç eski “kuda dama” yani silindirik boncuk da bulundu.
Bölgedeki tümülüslerin en büyüğü yaklaşık 18 metre yükseliğinde, 12 metre genişliğinde ve ortalama 220 metrekarelik bir alanı kapsıyor. O dönemde burada büyük ölçekli bir köy olduğu da düşünülüyor.
asahi.com. 27 Ocak 2017.
You must be logged in to post a comment Login