Basın bu sefer, Beylikdüzü’nde yapılan operasyonda 1’i Muvahhidun, 3’ü Abbasi, 1’i Fatimi dönemine ait toplam 5 altın sikkeye 3 milyon dolar değer biçti.
Son zamanlarda medyanın imza attığı arkeoloji ile ilgili skandalların arkası kesilmiyor. Putların kırılmış olabileceği yer olarak Göbekli Tepe’yi işaret eden ve 10,000 yıllık dikilitaşların yıkıldığını gösteren bir animasyonu barındıran TRT’deki belgeselin ardından, şimdi de arkeolojik eserlere fiyat biçiliyor.
Beylikdüzü’de bir adrese yapılan operasyon kapsamında yapılan aramalarda 1’i Muvahhidun, 3’ü Abbasi, 1’i Fatimi dönemine ait toplam 5 altın sikke bulundu. Operasyon kapsamında ele geçirilen sikkeler incelenmek üzere İstanbul Müze Müdürlüğü’ne gönderildi. Basın ise ilgi çekmek için bulunan sikkelerin değerinin 3 milyon dolar olduğunu ileri sürdü.
Arkeolojik eserlere kaçakçılık piyasasında ettiği para kadar değer veren basın, lafını sakınmadan bu eserlere milyon dolarlar biçiyor ve defineciliğe açık açık teşvik ediyor. Hali hazırda sayısız definecinin ve tarihi eser kaçakçısının bulunduğu Türkiye’de böylesine defineciliğe özendirici haber yapmak, haberi yapanların ve yayımlayanların arkeoloji ve kültür bilinci hakkında şüphe uyandırmakta ya da “tık” almak uğruna bir kurnazlık yapıldığını düşündürtmekte.
Neredeyse her yerinden tarihi eser çıkabilen Anadolu’da, ne yazık ki defineciler ve tarihi eser kaçakçıları çoğunlukla cezasız kalmakta. Birçoğu ana akım olarak nitelenen medya kuruluşları da yayınladıkları haberler ve sunum şekilleriyle insanları defineciliğe teşvik etmekte, arkeoloji bilimini hiçe saymakta.
Geçtiğimiz Ekim ayında da birçok basın kuruluşu, “lahitlerden servet çıktı” başlığıyla arkeolojik eserlere değer biçmeye çalışmış ve defineciliğe teşvik çalışmalarına devam etmişti. Yine Ekim ayında gazetelerde çıkan bir başka haberde ise, bir emlakçının sözünden yola çıkarak Muğla’da 500 milyon dolarlık define olduğu iddia edilmişti.
1- Arkeolojik kazılarda altın obje bulunması, pişmiş toprak ya da kemik bir eser bulunmasından farksızdır.
2- Arkeolojik kazılarda bulunan eserin maddi değeri değil, o dönem hakkında ne kadar bilgi verdiği önemlidir.
3- Bulunan altın eserler de diğer tüm eserler gibi müzeye teslim edilmektedir.
4- Definecilik ve tarihi eser kaçakçılığı ciddi bir suçtur.
You must be logged in to post a comment Login