Mersin’in Anamur İlçesi’nde, Roma ve Bizans dönemi boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Anamurium Antik Kenti, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırılacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Arkeolojik-Bilimsel Tespit, Belgeleme ve Restorasyon Projeleri Hazırlık Çalışmalarına destek vererek, Anamurium Antik Kenti’nin ayağa kalkmasına katkı sağlayacak. Söz konusu çalışmalar kapsamında antik kentte ayakta kalan Roma ve Bizans dönemlerine ait anıtsal yapılardan Büyük Hamam, Halk Hamamı, Küçük Hamam, Palestra, Nekropol Kilisesi, Hazine Kilisesi, Odeon, Su Kemerleri ve Nekropolde meydana gelen bozulmalar hakkında kapsamlı raporlar hazırlanıp, bozulmaların giderilmesine yönelik neler yapılması gerektiği ele alındı. Ayrıca antik kentin deniz kıyısında ve arazide dağınık vaziyette duran antik mimari parçalarının hali hazır kent planına işlenmesi ve kataloglarının çıkarılması çalışması yürütüldü.
Bu yıl gerçekleştirilen çalışmada, antik dönemde içerisinde müzik ve şiir dinletileri yapılan kimi zaman da meclis toplantılarının icra edildiği düşünülen Odeon binasının restitüsyon ve restorasyon projesine altlık oluşturacak olan rölövesi çıkarıldı.
Anamurium Antik Kenti daha önce, sütun, lahit gibi önemli eserlerin denize gömülmesi ile gündeme gelmişti. Antik kaynaklarda adının “rüzgarlı yer” anlamına geldiği yazan Anamurium Antik Kenti’ne vuran dalgalar, antik kente ait sütunları tahrip ederek sürüklüyordu. Geçmişi MÖ. 4. yüzyıla kadar uzanan antik kent, kaderine terk edilmiş vaziyette bekliyordu. Birçok yapısı günümüze kadar iyi biçimde korunabilmiş antik kentin oldukça güçlü bir turizm potansiyeli olmasına rağmen korunmaması, hem definecilerin hem de denizin tarihi yapıları yok etmesine neden oluyordu.
Anamurium’un Kilikya bölgesinde bütün yapı kalıntıları ayakta olan en önemli kentlerden biri olduğunu, burada 1966-1987 yılları arasında yapılan çalışmalar dışında hiçbir bilimsel çalışmanın yapılmadığını belirten Anamur Müze Müdürü Suat Şahin, “Burada Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Tekocak ve Arkeolog Hüseyin Toprak’ın bilimsel danışmanlığındaki bir ekiple, kentin varlığını daha ön plana çıkarmak, hem kültürel turizm açısından hem de arkeoloji açısından hak ettiği yeri alması için çalışmalar yapıyoruz.” diyor.
Anamurium Antik Kenti’nin Anadolu’nun ayakta kalabilmiş en önemli Roma yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Tekocak ise, “Burada bir Efes hayali kurarak çalışmalar yapmak istiyoruz. Buraya ilk geldiğimizde yapıların durumlarının geleceğe ulaşamayacak kadar hasarlı olduğunu gördük. Antik kentin en sağlam yapısı olan Odeon’un restorasyon projesini hazırlamak adına önce rölövesini çıkardık. Daha sonra bu yapının restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayacağız” diyor.
Anamurium Antik Kenti’ndeki çalışmaların 2017 yılında da devam etmesi planlanıyor.
DHA
You must be logged in to post a comment Login