Dünya çapında ünlü devasa anıtların yaklaşık yüz yıl önce nasıl göründüklerini ve ne halde olduklarını bu listede derledik.
Mısır’ın Kahire şehrinde bulunan bu yapı 73 metre uzunluk,6 metre genişlik,20 metre yüksekliğe sahip olup en büyük taş heykel olma özelliğine sahip. Nil Nehri’nin Batı kıyısındaki bu heykelin kafası insan bedeni vücudu ise yarı uzanmış bir aslan şeklinde tasvir edilmiş. Eski Krallık döneminin bilinen en eski şaheseri olan, kalkerden yapılma bu heykelin yüzünün MÖ 2558-2532 yılları arasında hüküm süren Firavun Kefren’i temsil ettiğine inanılıyor.
El Castillo veya bilinen adıyla Kukulkan tapınağı, bir Mezoamerikan yapısı olup Meksika’nın Yucatan bölgesinde yer alıyor. Kolomb öncesi Maya uygarlığı tarafından 9. ila 12. yüzyıl arasında yapılan bu yapının, Tanrı Kukulkan’a ibadet için adandığı düşünülüyor. Tanrı Kukulkan yılan şeklinde tasvir edilen bir yaratıcı olup, aynı inanış Aztek toplumunda da bulunuyor. Ve adı Quetzalcoatl’dir.
Yapı, mimari üslup olarak Obelisk adıyla biliniyor. Dünyanın birçok yerinde buna benzer yapılar bulunuyor. ABD’nin ilk başkanı George Washington’ın anısına yapılmıştı. Granit, gnays ve mermerden inşa edilen bu Obelisk’in yüksekliği 170 metre. Yapımına 1848 yılında başlandı fakat 1854 yılından 1877 yılına kadar yapımı durduruldu. Tekrar başlayan inşa süreci ile birlikte 1884 yılında tamamlandı.
Greko-Romen kültürde Apollonopolis Magna olarak bilinen Edfu Tapınağı Nil Nehri’nin Batı kıyısında yer alıyor. Mısır’daki çok iyi korunan önemli yapılardan birisi. Tapınak, şahin başlı şekilde tasvir edilen tanrı Horus’a adanmış olup MÖ 237-257 yılları arasında inşa edildi.
Peru’nun Urubamba Vadisi’nde, Cusco bölgesindeki bu şehir deniz seviyesinden 2360 metre yükseklikte olan And Dağları’nda bulunuyor. Cusco şehir merkezine 90 km uzaklıkta olan İnka medeniyetine ait bu yer 15. yüzyılda hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından inşa edildi.
Flavian Amfitiyatro adıyla da bilinen İtalya’nın Roma şehrindeki bu yapı, beton ve taştan yapılmış olup Antik Roma dönemine ait görkemli yapılardan birisi. Ayrıca dönemin şartlarına göre mükemmel bir mühendislikle dizayn edilmiş. Yapımına MS 70 yılında, İmparator Vespasian döneminde başlanmış olup, MS 80 yılında varisi Titus döneminde son halini aldı.
Paris’in Champ De Mars bölgesindeki bu yapı demir kafes şeklinde tasarlandı. Tasarımını Gustavo Eiffel’in yaptığı, 1889 yılındaki Dünya Fuarı için dikilen bu özgün yapı, yapıldığı dönemde tasarımından dolayı birçok entelektüelden eleştiri aldı. Fakat günümüzde Fransa’nın ikonu haline geldi.
Güney Mısır’da bulunan bu tapınak dağın içi oyularak 20 yılda yapıldı. Kapıda bulunan 4 heykel de tapınağı yapan II.Ramses’i tasvir ediyor. Ramses, bu yapıyı eşi Nefertari ve kendi anısına yaptırmıştı. Ayrıca Ramses’in Kadeş Savaşı’nda kazandığı “sözde” zaferini de temsil ediyor. Konum olarak Nasser Gölü’nün Batı kıyısında olup Asvan şehrinin 230 metre güneybatısına düşüyor. Oldukça karmaşık görünen bu yapının tamamı 1968 yılında Asvan Barajı üzerinde yapılan bir tepeye taşındı.
ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan bu Ulusal Park, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Sığ mağaraların kapatılmasıyla kumtaşından ve kerpiçten inşa edilen evler, 600-1300 yılları arasında bir Kızılderili halkı olan Pueblo’lular tarafından yapılmıştı.
Partenon, adıyla bilinen bu tapınak Atina Akropolü’nün üzerine inşa edilmiş olup Tanrıça Athena adına yapılmıştı. Yapım yılının MÖ 495-429 arası olduğu düşünülüyor. Tapınak Dor stilinde inşa edilmiş olup içinde Propylaia, Erechtheion ve Athena Nike tapınağı gibi birden fazla antik yapıyı da içinde barındırıyor.
You must be logged in to post a comment Login