Tahran’daki 7,000 Yıllık Kadın İskeletinde Kıl Kurdu Enfeksiyonu Bulundu

Tahran’da Kasım 2014’te ortaya çıkarılan bir kadın iskeletinde, bağırsakta yaşayan kıl kurdu enfeksiyonu izleri olduğu keşfedildi.

Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi’nin Parazitoloji, Mikoloji ve Toplum Sağlığı Okulu Departmanı, Tahran’da bir su ve atık su şirketinin gerçekleştirdiği inşaat sırasında bulunan 7,000 yıllık iskeletten alınan biyolojik örnekler üzerinde paleoparazit incelemeleri yaptı.

a) Tahran’da bulunan adolesan kadın iskeletinden örneklerin alındığı noktalar okla gösteriliyor (a) Alınan örneklerdeki E. vermicularis yumurtaları (ölçek: 50 μm) [Görsel: N. Paknazhad et al.]

Araştırma ekibinin başında bulunan Gholamreza Molavai, bir yıl boyunca MÖ 5000 yılında yaşamış orta yaşlı kadın üstünde parazit incelemeleri yaptıklarını söyledi. Bu incelemelerin sonunda kadında Enterobiasis vermicularis, yani kıl kurdu bulundu. Kıl kurdu dünya çapında en yaygın görülen bağırsak kurdu enfeksiyonu.

Molavai “Bu parazit enfeksiyonu, iç mekanlarda komünla ya da ortak bir şekilde yaşandığını düşündürüyor. Kıl kurdu aile üyeleri arasında direkt olarak ve kolayca bulaştırılabilir” diyor.

Kıl kurdu parazitinin dişisi, gece olduğunda bağırsaktan dışarı çıkarak deri üzerine yumurtalarını bırakıyor. 6 saat içinde bu yumurtalardan kurtlar çıkarak etrafa enfeksiyon yaymaya hazır hale geliyor.

İncelemeyi yapmak için alınan toprak örnekleri, iskeletin leğen ve kuyruk sokumu kemikleri çevresinden toplandı.

Tekrar rehidre edilen toprak örneklerinin mikroskopik incelemesi, iskeletin kuyruk sokumu bölgesine ilişik olarak Enterobius vermicularis yumurtaları olduğunu gösterdi.

Bu bulgular bir ihtimalle, tüm Asya’da bilinen en eski insan kıl kurdu enfeksiyonu olabilir.

2014 yılının kasım ayında Tahran Su ve Atıksu Şirketi’nin inşaatı sırasında bir arkeoloji öğrencisi, tesadüfen çanak çömlek ve kemik parçalarına rastladı. Hemen arkasından yapılan acil kazılarda 7,000 yıl önce yaşamış bir kadına ait iskelet bulundu. İnşaat alanında aynı döneme ait olduğu düşünülen başka bir kadın iskeleti de keşfedildi.

7,000 yıllık kadının iskeleti ve diğer keşifler, Tahran’daki Ulusal İran Müzesi’nde görülebilir.

Araştırmanın sonuçları Parasite & Vector dergisinde yayınlandı ve online olarak okunabilir.

Tahran’da Bulunan 7000 Yıllık Kadının Yüzü Canlandırıldı


Mehr News Agency, 2 Şubat 2016
Pubmed – N. Paknazhad et al., 2016. 

Makale: http://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-016-1322-y

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login