İran’ın güneydoğusunda bulunan 5200 yıl öncesine tarihlenen Yanık Şehir’de çizili bir deri parçası bulundu.
Profesör Seyyed Mansur Sajjadi önderliğinde yürütülen kazıda, üstünde bazı çizimler olan derinin korunması için arkeologlar ve uzmanlardan oluşan büyük bir ekip tarafından her türlü önlem alındı. Fakat deri hakkında daha fazla bir açıklama yapılmadı.
Bölgede aynı zamanda, her biri dokuz adet payandayla desteklenen, birer metre kalınlığında iki duvar barındıran bir yapının kalıntıları da çıkarıldı. Yapının bazı odalarının büyük yangınlar geçirdiği belirtildi. Sajjadi, bu yapıda bir de kurban sunulduğunu tahmin ettikleri küçük bir oda bulduklarını söyledi. Yeni bulunan bazı buluntular arasında ise renkli bir tekstil de olduğunu sözlerine ekledi.
Yanık Şehir Neresi? Yanık Şehir’in Önemi Nedir?
Yanık şehir, 2014 yılının Haziran ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmişti. Şehir aynı zamanda Doğu İran’ın en büyük kentsel yerleşimi. Üç kere yanarak yıkılan şehir, MÖ. 1800’de yaşanan yangınla tekrar yıkıma uğramış ve bir daha yerleşim görmemiş. Kentin üç kere yanarak yıkılması ise arkeologlar için büyük bir şans oluşturuyor çünkü buluntular oldukça zengin.
Bölgede kazı çalışmalarının ve araştırmaların oldukça yoğun sürmesine rağmen, kentin beklenmeyen yükselişi ve düşüşü hala gizemini koruyor. Kentten çıkan müthiş buluntular ise herkesi şaşkına çevirebilecek düzeyde; 10 santimetrelik cetvel, yapay göz küresi, üzerinde dünyanın en eski animasyon örneğini taşıyan bir vazo!
You must be logged in to post a comment Login