2020 yılında insanların evde fazlasıyla boş zamanı olduğunu fark eden Lego, oyuncakçıların şimdiye kadar piyasaya sürdüğü en büyük seti duyurdu: 9.036 parçadan oluşan Roma Kolezyum’u. Böylece insanların, İtalya’nın tarihi yerlerinden birini kimsenin sağlığını tehlikeye atmadan, ziyaret etmesine olanak sağladı.
En büyük Lego setinin bir önceki rekortmeni, elbette, Ağustos 2017’de duyurulan efsanevi Ultimate Collector Series’den Star Wars Milenyum Şahini setiydi. 7.541 parçadan oluşan set, 5.923 parçadan oluşan, bir önceki rekortmen Tac Mahal’i gölgede bırakmıştı. Ancak her ikisi de yeni yapılan Kolezyum’un yanında öğle yemeği molasında dikkat dağıtsın diye yapılmış gibi kalıyor.
(LEGO İle Canlandırılmış 13 Arkeolojik Eser)
UCS Milenyum Şahini, 800 dolar gibi bir fiyata satılırken; yeni yapılan Kolezyum, 1.496 daha fazla parçaya sahip olmasına rağmen, 27 Kasım’dan itibaren 550 dolardan satışa sunulacak. Belki de Star Wars vergisi diye bir şey vardır?
SPQR (Senātus Populusque Rōmānus anlamına gelen ifade Antik Roma hükümetine atıfta bulunuyor) Kolezyum’u, Lego’nun inşa etme oyuncaklarının sadece çocuklar için bir oyuncak olmadığını, 18 yaş üstü olanlar için de geçerli bir hobi olduğunu kabul ettirme çabalarının bir parçası. Muazzam ölçeği göz önüne alındığında, resmi olarak Lego’nun Architecture serisinin bir parçası gibi görünmüyor ancak minyatür serisini toplayanların bu fırsatı geri tepebilecekleri şüpheli.
Set, depremlerden ve doğal afetlerden dolayı neredeyse 2.000 yıllık çürümeye kurban gitmiş ve asırlarca güneşe maruz kalmasından dolayı orijinal rengi solmuş bugün Roma Kolezyumu olarak bildiğimiz yapıyı baz alıyor. Tabii, Kolezyum, UCS Milenyum Şahini setindeki kadar renkli değil. Ölçek yapısının çoğu, Lego tasarımcılarını en küçük ayrıntılara odaklanmaya, derinlik ve ayrıntı verebilmeleri için olabildiğince fazla mimari öğeyi yeniden oluşturmaya iten sadece üç farklı tuğla tonundan inşa edildi.
Eşleşen taban, arabalar ve minyatür ağaçlar gibi küçük modern unsurları da içeriyor ancak gerçekte olduğundan farklı olarak, Kolezyum’un bu versiyonu turistlerle dolu değil. Lego, bu sete herhangi bir mikro figürü dâhil etmedi, ne boyunlarında kamerayla etrafa bön bön bakanları ne de eski gladyatörleri. Ancak Lego, şüphesiz ki bu duvarların içinde tam olarak ne olup bittiğini önemsizmiş gibi lanse etmek istediğinden, böylesi daha iyi.
Gizmodo. Andrew Liszewski. 13 Kasım 2020.
You must be logged in to post a comment Login