Alplerde donmuş olarak bulunan ve 5300 yıl önce öldüğü tespit edilen Buzadam Ötzi’nin hayatı film oldu.
Muhtemelen bugüne kadar bulunan hiçbir ceset bu kadar detaylı incelenmemişti. Neolitik dönemden kalma Buzadam Ötzi, kıyafetleri ve aletleri ile birlikte 26 yıl önce donmuş olarak bulundu. Şimi ise Ötzi, hayatının kurgusal bir tasvirini sunan biyolojik bir sunumla artık daha ileri bir seviyede popülerlik tecrübesi yaşamaya hazırlanıyor.
(Buzdam Ötzi’nin Muhtemel Sesini Dinleyin)
Ötzi’nin vücudu, 1991 yılında Alplerde tırmanış yapan Erika ve Helmut Simon çifti tarafından tesadüf eseri bulundu. Daha sonra bulunduğu vadinin adıyla anılan Ötzi’nin vücudu günümüze kadar çok iyi korunduğu için, vücudu bulan çift bunun çok daha yeni bir ceset olduğunu düşündü. Ancak daha sonra yapılan adli testler, Ötzi’nin tam 5300 yıllık olduğunu ve bilinen en eski insan mumya olduğunu ortaya koydu.
Tüm organlarının yerinde olması ve derisinde 60’tan fazla dövme olması, Ötzi’yi tüm zamanların en değerli arkeolojik bulgularından biri haline getirdi. Daha sonra Ötzi, bilim dünyasından binlerce uzmanın, midesinin içeriğinden, nasıl öldüğüne kadar her şeyi incelediği bir mumya haline geldi. (Ötzi Öldürülmeden Önce Pastırma Yemiş)
Bir okla sol omzundan vurulan ve bunun sonucu olarak düşerek kafasını taşa vuran Ötzi, orada kan kaybından ölmüştü. Günümüzde ise, İtalya’daki bir müzede özel soğuk bir odada yüz binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Aynı anda sadece 300 kişiyi ağırlayabilen bu dağ müzesi, son 20 yıldır ziyaretçilerin yoğun talebiyle başa çıkabilmek için yakında yeni bir binaya taşınacak.
Alman film yapımcısı Felix Randau, Ötzi’nin popüleritesinden esinlenerek ve bilim insanlarının Ötzi hakkında edindiği zengin bilgilerden yola çıkarak, Ötzi’nin hayatta kalma mücadelesini bu ay yayınlanan uzun metrajlı bir film haline getirdi.
Der Mann aus dem Eis (Buzadam) adlı film, Almanya, İtalya ve Avusturya ortak yapımı olarak Bavyera, Güney Tyrol ve Karintiya’nın engebeli dağlarında çekildi.
Randau, “Efsanevi ihtişamıyla Ötzi figürü, geçmişe bakarak bugün için bize neler anlattığını görmemizi sağladı. 5000 yıl boyunca insaların gerçekten değişip değişmediği ve gelişip gelişmediği sorusunu gündeme getiriyor.” diyor.
Film, Ötzi’nin neden öldürülmüş olabileceği üzerine bir kurgu üzerine ilerliyor. Arkeologlar ve bilim insanları bu konu üstüne birçok teori ortaya atmış olsa da, detaylar hala gizemini koruyor. (Ötzi Eski Bir Düşmanı Tarafından Sinsice Öldürülmüş)
Alman oyuncu Jürgen Vogel’in oynadığı Ötzi (filmde Kelab isminde), doğu Alpler’de Roma öncesi ve Roma döneminin dili olan ve filmde hiçbir çeviri yapılmayan Rhaet dilinin erken bir versiyonunu konuşuyor. Kelab, keçiler ve domuzlarla birlikte yaşıyor, sıcak tutması için hayvan kürkü giyiyor.
Çeşitli ritüeller yaparak ve avlanarak hayatını sürdüren Kelab, çeşitli unsurlardan ve düşmanlardan kendisini ve ailesini korumak için kendini tehlikeli ve karlı bir doğal ortamda buluyor.
(Ötzi’nin Kıyafetleri Beş Farklı Hayvandan Yapılmış)
Eleştirmenler film için, “Muhteşem mekanlar ve saf hikaye anlatımı.” gibi yorumlar yapıyor.
Ancak bilim insanları filme biraz daha mesafeli duruyor. Bilim dergisi Spektrum der Wissenschaft, Randau’nun “bilim tarafından keşfedilen kültürel başarıları” kutlamak için bir fırsat kaçırdığını söylüyor. Dergide Ötzi’nin yaylarını ve oklarını nasıl şekillendirdiği, yiyeceklerini topladığı ve deri giysilerini nasıl yaptığı gibi ayrıntıların gözardı edildiği iddia ediliyor.
Ancak müze müdürü Angelika Fleckinger’e göre, bugüne kadar 4.6 milyon ziyaretçiyi ağırlamış olan ve uzmanları film yapımcılarına danışman olarak görev yapan Güney Tyrol arkeoloji müzesi, filmin üç ülkede yayınlanmasının ardından yeni bir turist akını bekliyor.
The Guardian. 3 Aralık 2017.
You must be logged in to post a comment Login