50,000 Yıl Önce Neandertallerin Yaptığı Flütü Dinleyin

1995 yılında Slovenya’daki Divje Babe adındaki Neandertal mağarasında yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları ile yaklaşık 50,000 yıl öncesine tarihlenen bir flüt bulundu. Bu flüt, bugüne kadar bilinen en eski müzik aleti olarak kabul ediliyor. Slovenya müzesinde yapılan çalışmalar sonucunda bu ünlü flütün birebir aynısı yapıldı. Sašo Niskač yönetiminde, arkeolog Ivan Turk’un bilimsel danışmanlığında ve sanatçı Ljuben Dimkaroski yetenekleriyle 50,000 yıllık flüt tekrar canlanarak çalındı.

Arkeolog Ivan Turk tarafından bulunan bu enstrüman, aslında tam olarak 50,000 yıllık değil, çok daha eski olabilir. Flüt olup olmadığı konusunda hala birçok tartışmanın olduğu bu etkileyici müzik aletleri, günümüzden 43.000 yıl ila 80.000 öncesine tarihleniyor. Şu anda ise Slovenya Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.

Flütten çıkan sesleri duyabilmek için Slovenya Ulusal Müzesi Küratörü, flütün kilden bir kopyasını yaptı. 50,000 yıllık enstrüman diyatonik ölçülerden tam ve yarım tonları çıkarabiliyor. Müzisyen Dimkaroski de bu flütle, Beethoven, Verdi, Ravel, Dvorak ve diğer sanatçıların eserlerinden birkaç parça çalmayı başarabildi. Sanatçı, Divje Babe flütü ile 9 adet parçayı kısa bir şekilde seslendirdi. Hatta Ljuben Dimkaroski daha sonrasında flüt ile konserler de verdi. Slovak müzisyen Ljuben Dimkaroski’nin tekrar ses verdiği Divje Babe flütü ile çalınan bu müzikleri kısa parçalar halinde derledik ve beğeninize sunduk. Artık Neandertal flütünü dinleyerek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

 

Neandertal Flütlerini Aslında Sırtlanlar Yapmış Olabilir

En Eski Çalınabilir Enstrüman: 9000 Yıllık Flütü Dinleyin

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login