39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi

Araştırmacılar, Vietnam’da 39 milyon yıl önce yaşamış ve daha önce bilinmeyen bir timsah türünün fosillerini tespit ettiler.

C: Tübingen Üniversitesi

Tübingen Üniversitesi’ndeki Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleoçevre Merkezi’nden araştırmacılar, Vietnam’da daha önce bilinmeyen bir timsah türüne ait fosiller keşfetti. Na Duong bölgesinden, yaklaşık dört metre uzunluğunda, neredeyse tamamen korunmuş iskelet, gharial ailesinden uzun burunlu timsahlar grubunun bir parçası.

Yaşı 35 ile 39 milyon arasında olan fosil, bu timsahların Kuzey Afrika ve Batı Avrupa’daki kökenlerinden Güneydoğu Asya’ya yayılmaları hakkında yeni bilgiler veriyor. Çalışma, Journal of Systematic Paleontology’de yayımlandı.

(İlgili: Timsahlar Dinozorlar Çağından Beri Neden Çok Az Değişti?)

Gharialler uzun bir buruna sahip ve balık yakalamakta uzmanlaşmışlardır. Bugün yaşayan bu ailenin temsilcileri tehlikede: Malay Yarımadası, Borneo, Sumatra ve Java’daki sahte gharial (Tomistoma schlegelii) ile Nepal ve Hindistan’daki gharial (Gavialis gangeticus). Bu günümüz timsah türleri arasındaki kesin ilişki, genetik çalışmalara rağmen henüz kesin olarak aydınlatılamadı.

Kuzey Afrika ve Avrupa’dan sahte gharial akrabaların birçok fosil bulgusuna dayanarak, paleontologlar bu timsah türünün 50 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, günümüz Akdeniz’inin öncüsü olan batı Tethys’te ortaya çıktığına inanıyorlar. Bununla birlikte, türün Güney Asya’daki mevcut bölgesine tam olarak nasıl, neden ve ne zaman ulaştığı hakkında çok az şey biliniyor.

Vietnam’daki 35-39 milyon yıllık göl yataklarında bulunan yeni timsah türü Maomingosuchus acutirostris’in kafatası. C: Tübingen Üniversitesi

Yeni tanımlanan türe Maomingosuchus acutirostris (acutirostris Latince’de “sivri burunlu” anlamına gelir) adı verildi ve güney Çin ve Tayland’dan bilinen timsah türleri ile birlikte Asya’daki sahte gharial akrabaların en eski temsilcisi oldu. Tübingen Üniversitesi Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleoçevre Merkezi’nden Tobias Massonne, “Sonuçlar, bu türlerin Asya’ya yayılmasının tek seferlik bir olay değil, karmaşık bir senaryo olduğunu gösterdi.” diyor.

“Veriler, sahte Gharial’in akrabalarının Güneydoğu Asya’yı bağımsız olarak üç kez kolonileştirdiğini gösteriyor. Maomingosuchus’un Kuzey Afrika ve Batı Avrupa’dan Doğu Asya’ya kadar olan kök soyunun ilk kez kolonizasyonu, 39 milyon yıldan fazla bir süre önce Eosen döneminde meydana geldi.”

2019 yılında araştırma ekibi, aynı bölgeden yaklaşık iki metre uzunluğunda, daha önce bilinmeyen bir timsah akrabasını (Orientalosuchus naduongensis) tanımladı. Her iki timsah, kısa burunlu Orientalosuchus ve uzun burunlu Maomingosuchus, şu anda kuzey Vietnam’da bulunan bir gölde yaşıyordu. Her iki türün yakın akrabaları da benzer zamanlarda Güney Çin ve Tayland’da yaşamıştı.

2009’dan 2012’ye kadar Vietnam’daki kazı çalışmalarını yöneten Profesör Madelaine Böhme, “Maomingosuchus ve Orientalosuchus’un akrabalarının bulunduğu üç yerin yakınlığına rağmen, bunların farklı türler olması ve hiçbir türün her üç bölgede de bulunmaması dikkat çekici. Bunu, o zamanlar Asya’daki yüksek timsah çeşitliliğinin kanıtı olarak görüyoruz.” diyor.


University of Tübingen. 19 Mayıs 2022.

Makale: Massonne, T., Augustin, F. J., Matzke, A. T., Weber, E., & Böhme, M. (2022). A new species of Maomingosuchus from the Eocene of the Na Duong Basin (northern Vietnam) sheds new light on the phylogenetic relationship of tomistomine crocodylians and their dispersal from Europe to Asia. Journal of Systematic Palaeontology, 1-35.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü.

You must be logged in to post a comment Login