2018 Temmuz Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2018 yılının Temmuz ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini kaçıranlar için bu listede derledik.

10- 7000 Yıllık Katliam: Yabancılar Kafalarına Vurularak Öldürülmüş

Yaklaşık 7000 yıl önce, vahşice öldürülmüş dokuz kişinin cesetleri antik bir tarım yerleşiminin kenarında yer alan toplu mezara atılmıştı.

Halberstadt toplu mezarının kazılması yukarıda farklı renklerde gösterilmiş dokuz insana ait kalıntıları ortaya çıkardı. C: LDA Sachsen-Anhalt/Christian Meyer

Bu kişilerin kimler olduğu hiçbir zaman tam olarak bilinemeyecekse de bir şeyden eminiz: yeni yapılan bir araştırmaya göre yağmacı veya savaş esiri olmaları muhtemel bu dokuz talihsiz kişi bölgeye yabancıydı.

Bu kişilerin bölgeye “yabancı” oldukları, kişilere ait kemik ve dişlerdeki, diyetleriyle belirlenen bazı izotopların analiz edilmesiyle keşfedildi. Araştırmacıların bildirdiğine göre analiz, toplu mezardaki bu kurbanların kalıntılarında, bölgede gömülmüş diğer kişilerinkinden farklı izotoplar bulunduğunu ortaya çıkardı.

Haber hakkında detaylı bilgi.

9- Siirt’te 5.000 Yıllık Çocuk Kurban Kanıtları Bulundu

Siirt’te, 5.000 yıl önce Bronz çağda ritüelistik olarak kurban edilmiş çocukların kalıntıları bulundu.

İskeletlerden birinin başında görülen travma kanıtı. C: Zuhal Özel.

Bir araştırma ekibi, Türkiye’deki bir Bronz Çağı mezarlığı olan Başur Höyük’te ölü gömme uygulamalarını inceledi. Bu mezarlıkta, MÖ 3100 ila 2800 arasında gömülmüş insanların kalıntıları yer alıyor. Üç mezarda en az 11 kişinin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kadın ve erkeklerden kalıntılarından oluşan bu mezarlardakiler, 11 yaş ve üzerindeki genç yetişkinlerden oluşuyordu.

Haber hakkında detaylı bilgi.

8- Panama Maymunları da Taş Devrine Girdi

Araştırmacılar Panama’daki beyaz yüzlü kapuçin maymunlarının bir popülasyonunun Taş Devri’ne girdiğini keşfetti. Maymunlar, kabuklu yemişleri ve kabuklu deniz canlılarını kırmak için taş aletler kullanmaya başladılar, bu da onları bizden sonra bunu yapan dördüncü tür primat yapıyor.

Kapuçin maymunları taşları alet olarak kullanırken görüntülendi. C: Barrett vd.

Ekip, kameralar sayesinde, erkek maymunların hindistan cevizi, yengeç ve salyangozları parçaladığına şahit oldu. Ancak, bu davranışın adadaki diğer gruplara neden yayılmamış olduğu henüz belli değil.

Haber hakkında detaylı bilgi.

7- Yakutistan’da Türki Yazıtlı 1.000 Yıllık Takı Bulundu

Yakutistan’da bir çocuk, üzerinde Türki runik yazılar olan ve mamut kemiğinden yapılmış 1.000 yıllık bir takı buldu. Takının üzerindeki dört kelimenin Orhun Yazıtları tipinde olduğuna inanılıyor.

Üzerinde Türki yazıt bulunan ve mamut kemiğinden yapılmış 1.000 yıllık takı. C: Michil Yakovlev

Bu tür yazılar genel olarak, dünyanın en soğuk bölgesi ve Rusya Federasyonu içindeki en büyük bölge olan Sakha Cumhuriyeti olarak da bilinen Yakutistan’daki kayalar üzerinde bulunuyordu. Araştırmacılar, bu tür runik yazıların çok nadir olarak tılsım ya da muska gibi eşyalar üzerinde görüldüğünü söylüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi.

6- Ürdün’de 14.000 Yıllık En Eski Ekmek Kalıntıları Bulundu

Bilim insanları, Ürdün’deki 14.000 yıllık bir kazı alanında, bilinen en eski ekmek yapımı kanıtlarını keşfetti.

Bir arkeolog, deneysel un üretimi için bazı bitkileri öğütüyor. C: Alexis Pantos / PNAS

Bir çift ocak içinde bulunan kömürleşmiş kırıntılar, ekmeğin ilk örnekleri olarak tanımlandı ve tarımın başlangıcından çok daha önce ekmek hazırlandığını gösterdi. Birkaç milimetre boyutundaki küçük topaklar halindeki kalıntılar, kuzeydoğu Ürdün’deki Kara Çöl’de arkeologlar tarafından keşfedildi. Araştırma ekibi, ocaklarda bulunan kömürleşmiş bitkisel malzemelere radyokarbon tarihleme yaparak, ocakların 14.000 yıldan daha önce kullanıldığını tespit etti.

Haber hakkında detaylı bilgi.

5- Homeros’un Destanının Yazdığı Tablet Bulundu

Yunanistan’daki Olympia Antik Kenti’nde, antik yazar Homeros’a atfedilen Odysseia destanının dizelerini içeren 1800 yıllık tablet bulundu.

Homeros’un Odysseia destanından 13 dizeyi içeren kil tablet Yunanistan’da bulundu. C: Reuters

Arkeologlar, Yunanistan’ın güneyindeki Olympia antik kentinde, ünlü Odysseia destanının 13 dizesinin kazındığı bir tablet ortaya çıkardı. Söz konusu dizeler, bu epik şiirin bilinen en eski kaydı olabilir. Kil plakanın, Roma dönemine, MS 3. yüzyıla tarihlendiği düşünülüyor. Yani bu tabletin yazılmasından önce, yüzlerce yıl boyunca sözlü bir gelenek içinde nesilden nesile aktarılmıştı.

Haber hakkında detaylı bilgi.

4- 5300 Yıllık Buzadam Ötzi’nin Son Yedikleri Tespit Edildi

Buzadam Ötzi’nin midesini bulmak 20 yıldan uzun sürdü. Ancak artık bu midenin içinde ne olduğunu tam olarak biliyoruz.

Araştırmacılar, Ötzi’nin son öğününü oluşturan bitki ve hayvan türlerini tam olarak belirlemek için karnının içeriğini örnekliyor. C: South Tyrol Archaeology Museum

Mide içeriğini testlerden geçiren araştırmacılar, buzadam Ötzi’nin son öğününü belirledi: kurutulmuş dağ keçisi eti ve yağı, alageyik, einkorn buğdayı ve toksik eğreltiotu izleri. Bu hafta yayımlanan araştırmanın sonuçları, eski bir diyete dair ve olası yiyecek hazırlama yöntemleriyle ilgili ipuçları sunuyor.

Haber hakkında detaylı bilgi.

3- Mısır’da Büyük ve Siyah Bir Lahit Bulundu

Mısır’ın İskenderiye kentinde, büyük ve siyah bir granit lahit bulundu. Yanında ise lahdin içinde gömülü kişiyi tasvir ediyor olabilecek bir heykel bulundu.

Gizemli lahit daha sonra açıldı ve lahdin savaş sırasında ölen üç savaşçının kalıntılarını barındırdığı ortaya çıktı. İskeletlerden birinin kafatasında bir ok yarası izi bulunuyor.

Haber hakkında detaylı bilgi.

2- Ukrayna’da 3.000 Yıllık Mezarda Sarılmış Çift Bulundu

Ukrayna’da 3.000 yıllık mezarda, birbirine sarılmış halde bir kadın ve bir erkek iskeleti bulundu. Kadının canlı gömüldüğü düşünülüyor.

Arkeologlar, kadının kocasına bir sonraki dünyada refakat etmek için isteyerek canlı olarak gömüldüğüne inanıyor. Bu sıradışı mezardaki eşler, Bronz çağdan bu yana birbirlerine sarılır vaziyette duruyor.

Haber hakkında detaylı bilgi.

1- Afrika Dışındaki İnsan Soyunun En Eski Kanıtı Çin’de Bulundu

Çin’de yapılan bir kazıda yaklaşık 2.1 milyon yıllık taş aletler bulundu. Bu keşif, Afrika dışında tarihlenen en eski hominin türü adına kanıtlar sunuyor.

Çin’deki arkeolojik sit alanında 2.12 milyon yıl kadar öncesine ait taş aletleri bulundu. C: Zhu et al./Nature 2018

Bu zamana dek Afrika dışındaki en erken hominin kanıtı, 1.85 milyon yıl öncesine tarihlenen ve Homo erectus ile bağdaştırılan bir iskeleti ve eserleri içeriyor. Bu buluntular, 2000 yılında Gürcistan’ın Dmanisi sit alanında ortaya çıkarıldı.

Haber hakkında detaylı bilgi.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login