2018 Şubat Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2018 yılının Şubat ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini bu listede derledik.

10- İlk Defa Neandertallerin Yaptığı Mağara Resimleri Bulundu

İspanya’daki La Pasiega mağarasında merdiven şeklindeki bu resim 64.000 yıldan eski ve Neandertaller tarafından yapıldı. C: P. Saura

İspanya’da, 65.000 yıllık şimdiye kadar bilinen en eski mağara resimleri bulundu ve bunları modern insanlar değil, Neandertaller yapmış!

Dünyanın bilinen en eski mağara resimleri, modern insanlar değil, Neandertaller tarafından yapıldı. Yani soyu tükenmiş kuzenlerimiz, kültür yaratamayan yabaniler tanımlamasından çok uzaktı. İspanya’daki üç arkeolojik alandaki mağara resimlerine yapılan yüksek teknolojili analizler, bu resimleri en az 64.800 yıl öncesine, yani modern insanlar Afrika’dan Avrupa’ya gelmeden 20.000 yıl öncesine tarihledi.

Devamı…

9- Ayak İzleri 700.000 Yıl Önceki Çocuklar Hakkında Bilgi Veriyor

Çocuklara ait 700.000 yıllık ayak izlerinin bulunduğu bölgenin canlandırması. C: Matthew Bennett

Etiyopya’da çocuk ayak izlerini de içeren 700.000 yıllık bir arkeolojik alan, o dönemin ebeveynlik anlayışıyla ilgili ilginç bilgiler veriyor.

Melka Kunture adlı arkeolojik alanda, bir zamanlar Homo heidelbergensis türü insanlara ait yetişkinler ve çocuklardan oluşan bir grup yaşıyordu. Bu insanlar, volkanik bir kül katmanı tarafından günümüze kadar korunmuş çamurlu bir alanda ayak izlerini bırakmıştı. Ayak izleri üzerine yürütülen yeni araştırma, bu grubun, günümüzün aşırı koruyucu anne-babalarının aksine, çocukların tehlike potansiyeli olan aktivitelere katıldığını ve yetişkinler tarafından gözetim altında tutulduklarını gösteriyor.

Devamı…

8- Hierapolis’teki Antik Mucizelerin Sırrı Çözülmüş Olabilir

Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale. C: CaoWei/Getty Images

Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan yeni araştırmalar, buradaki antik “mucizelerin” jeolojik bir açıklaması olabileceğini öne sürüyor.

Cehennem Kapısı ya da Pluto’nun Kapısı olarak da bilinen Hierapolis Antik kenti, antik dönemde yeraltına dünyasına giriş yolu olarak kabul ediliyordu. Kurbanlar (Cehennem kapılarından inen boğalar vs) insan müdahalesi olmadan çabucak ölüyordu, fakat kendilerine eşlik eden hadım edilmiş rahipler hiç zarar görmeden geri dönüyordu. Şimdi ise yeni bir çalışma, bu “mucizelerin” basit bir jeolojik açıklaması olabileceğini gösteriyor. Hierapolis’in altından geçen derin bir yarık, görünür bir sis olarak ilerleyen volkanik karbondioksit (CO2) yayıyordu.

Devamı…

7- İlk Defa Roma Dönemi Boks Eldivenleri Bulundu

Eldivenler, modern bokslarda kullanılan eli kaplayan modellerden ziyade, deri dolgulu şeritlere benziyor. C: Vindolanda Vakfı

Yaklaşık 1900 yıl önce imparator Hadrian döneminde savunma amaçlı yapılan Hadrian Duvarı yakınlarında, Roma dönemine ait ilk kez boks eldiveni keşfedildi.

Eldivenler, modern bokslarda kullanılan eli kaplayan modellerden ziyade, deri dolgulu şeritlere benziyor. Roma dönemi duvar resimleri, mozaikler ve heykeller üzerinde defalarca kez belgelenmiş olmasına rağmen, Antik Roma dönemine ait boks eldivenleri ilk defa Hadrian Duvarı yakınında keşfedildi. Parmak eklemlerine rahatça oturacak şekilde tasarlanmış koruyucu eldivenler, tampon olarak işlev gören doğal malzeme ile doldurulmuştu. MS 120 yıllarına tarihlenen eldivenler modern bir ele bile rahatça oluyor.
Devamı…

6- İsveç’te Kazığa Geçirilmiş 8.000 Yıllık Kafatasları Bulundu

Kazığa geçirilmiş 8.000 yıllık kafataslarından biri.

İsveç’te, aralarında kazığa geçirilmiş iki kafatasının da olduğu, darbe alarak zarar görmüş 8.000 yıllık kafatasları bulundu.

Mezarın bulunduğu alan, 8.000 yıl önce küçük bir gölün altında yer alıyordu. Yani bu kafatasları o dönemde sualtına gizlenmişti. Ayrıca araştırmacılar, mezarın üstüne yerleştirilen en az 11 yetişkin kalıntısından sadece birinin çene kemiği olduğunu, diğer çene kemiklerinin ise olmadığını söylüyor. Kafataslarından ikisine ahşap kazık geçirilmişti. Kazıklardan biri kırılmıştı, ancak diğeri 47 cm’lik boyuyla sapasağlam duruyordu ve araştırmacılara göre her iki kazık da kafataslarını tutmak ve yükseltmek için kullanılmıştı.

Devamı…

5- 10.000 Yıl Önceki İlk Britanyalı Koyu Tenli ve Mavi Gözlüydü

Cheddar Adamı’nın rekonstrüksiyonu, 10.000 yıl önce yaşayan ilk Britanyalı’nın koyu bir cilt rengine sahip olduğunu ve mavi gözlü olduğunu gösteriyor. C: Channel 4

Yaklaşık 300 nesil önce, yani 10.000 yıl önce yaşayan ilk modern Britanyalının deri rengi siyahtı ve gözleri maviydi.

Britanya’nın Cheddar Adamı olarak bilinen en eski tüm iskeleti, yaklaşık 100 yıl önce Gough Mağarası’nda bulunmuştu. Şimdi ise Cheddar Adamı’na yapılan eşi görülmemiş bir DNA analizi ve yüz yapılandırması, genç adamın daha önce düşünülenden daha koyu bir ten rengine, mavi gözlere ve kıvırcık saçlara sahip olduğunu gösteriyor.

Devamı…

4- Guatemala Ormanının Altında Maya ‘Megalopolis’i Ortaya Çıktı

LiDAR olarak bilinen lazer teknolojisi, toprak altındaki antik kalıntıları ortaya çıkarmak için orman bitki örtüsünü dijital olarak kaldırıyor. C: National Geographic

Araştırmacılar, Maya arkeolojisinde “büyük bir dönüm noktası” olarak nitelendirdikleri bir buluş yaptı. Kuzey Guatemala’nın ormanları altında yüzlerce yıldır gizlenmiş 60.000’den fazla ev, saray, yükseltilmiş yollar ve diğer insan yapımı kalıntıları tespit edildi.

LiDAR olarak bilinen devrim niteliğinde bir teknoloji kullanan arkeologlar, günümüzde insansız olan bu manzaranın hava görüntülerinden ağaçları kaldırdı. Araştırmacılar, çoğu Maya uzmanının düşündüğünden çok daha karmaşık ve birbirine bağlı, Kolomb öncesi bir medeniyetin geniş kalıntılarını ortaya koydu.

Devamı…

3- Çığlık Atan Mumya, Firavunu Öldürmeye Çalışan Prens Olabilir

2018 şubat ayı arkeoloji haberleri

Uzun zamandır kimliği araştırılan “Çığlık atan mumya”, babası firavun III. Ramses’i öldürmek için komplo kuran prense ait çıktı.

Arkeologlar, ağzı sonuna kadar açık olduğu için “çığlık atan mumya” olarak adlandırılan Antik Mısır mumyasının gizemini çözdüklerini düşünüyor. Son yapılan DNA analizleri, bu mumyanın, Firavun III. Ramses’in oğlu Prens Pentewere’ye ait olduğunu gösterdi. Prens Pentewere’nin, firavun babasını öldürmek için bir komplo kurduğu biliniyor.

Devamı…

2- İngiltere’de Büyük Viking Ordusu’na Ait Kanıtlar Bulundu

1982 yılındaki kazılarda çekilmiş olan bu fotoğraftaki iskeletler, Büyük Viking Ordusu’nun savaşçılarına ait olabilir. C: Martin Biddle

Devasa mezarlıktaki kemikler, İngiltere’yi işgal eden devasa ve gizemli Viking ordusu hakkında yeni ipuçları veriyor

9. yüzyılda İngiltere’nin geniş kesimlerini ele geçiren ancak arkasında neredeyse hiç iz bırakmayan muazzam büyük Viking Ordusu’na ne oldu? Arkeologlar şimdi İngiltere’de toplu bir mezarda yaklaşık 300 Viking savaşçısı bulduklarını duyurdu. Kalıntılar, Büyük Viking Ordusu’nun savaşçılarına ait şimdiye kadar bulunan ilk kanıtlar olma özelliğini taşıyor.

Devamı…

1- Kazıda Bulunan 500 Yıllık Müzik Notaları Seslendirildi

Üzerinde müzik notaları bulunan 16. yüzyıla ait plaka.

Fransa’nın Rennes şehrindeki bir Ortaçağ manastırında yürütülen arkeolojik kazılarda bulunan 500 yıllık müzik notaları seslendirildi.

Eski eserler, çok nadir de olsa insanların uzak geçmişte duydukları sesleri deneyimlememize izin veriyor. Fakat Fransa’nın Rennes kentinde bulunan Jacobins’in Ortaçağ Manastırında kazı yapan bir ekip, keşişler tarafından 16. yüzyılda söylenen bir şarkının kısa bir parçasını keşfetti ve bu parçayı hayata geçirmeyi başardı. Seslendirmeyi linkten dinleyebilirsiniz.

Devamı…

BONUS

Göbeklitepe ziyarete açıldı

Şanlıurfa’da, dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve 18 aydır ziyaretçilere kapalı olan Göbeklitepe, üzerinin çatıyla kapatılmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Devamı…

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login