Türkiye’de ve dünyada arkeoloji alanında her ay birbirinden ilginç gelişmeler gerçekleşiyor ve buluşlar yapılıyor. Düzenli olarak her ay derlediğimiz en ilginç arkeoloji haberleri listesi, bu ay da oldukça ilgi çekici haberleri barındırıyor. İşte Eylül ayı boyunca Türkiye’de ve dünyada olup biten arkeoloji olayları.
1- Ünlü Ressam Caravaggio’yu Resim Yapmak Öldürmüş
Barok sanat akımının en büyük temsilcilerinden biri olan İtalyan ressam Caravaggio’nun Toskana’da bulunan kalıntıları, 400 yıl önce ölen sanatçının ölüm sebebinin zehirlenme olduğuna işaret etti. 1610 yılında ölen Caravaggio’nun kemiklerinde, onu delirtmeye yetecek ve ölümüne sebep olacak seviyede kurşuna rastlanıldı. Sanatçının ölümü muhtemelen boyalar yüzünden gerçekleşti.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
2- Aşıklı Höyük’te 10,000 Yıllık Hasır Bulundu
Orta Anadolu’nun en eski yerleşimi Aşıklı Höyük’te, bir evin tabanının altında, hasıra sarılı olarak gömülmüş bir çocuğun mezarı bulundu. En eski hasır örneklerinden biri olan keşif, on bin yıldır süregelen hasır kullanımına ışık tutuyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
3- Güney Afrika’da Yeni Bir İnsan Atası Homo Naledi Bulundu
Güney Afrika’da bir mağaranın derinliklerinde bulunan kemikler, şu ana kadar hiç bilinmeyen yeni bir insan türüne ait. Bulunan 15 farklı iskelete ait kemikler, insanın ataları hakkında bildiklerimizi değiştirebilir. Naledi adı verilen bu yeni tür, modern insanın da ait olduğu Homo cinsi içerisinde değerlendiriliyor. Afrika kıtasında ilk kez insanın akrabalarına ait türlerin fosilleri bu kadar çok ve bir arada bulundu.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
4- Çorum’da Bulunan Alacahöyük’te 4000 Yıllık Hitit Yemekleri Pişirildi
Hitit Medeniyeti’nin önemli merkezlerinden Alacahöyük’te, kazılardan edinilen bilgiler ışığında 4000 yıllık Hitit yemekleri pişirildi. Türkiye’nin “ilk milli kazı alanı” ünvanına sahip Alacahöyük’te, kazılarda bulunan tabletlere dayanarak 4000 yıl önceki bazı yemekler tekrar pişirildi.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
5- Fırtınayla Sökülen Ağacın Köklerinden Ortaçağ İskeleti Çıktı
İrlanda’da bulunan Sligo’da fırtınada köklerinden sökülen devasa ve yüzlerce yıllık bir kayın ağacının köklerinde Ortaçağ’a tarihlenen bir iskelet ortaya çıktı. Köklerle birlikte vücudunun üst kısmı havaya kalkmış iskelet MS. 1030 ve 1200 yılları arasında yaşamış 17-20 yaşlarında bir erkeğe ait.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
6- İsviçre Türkiye’den 5 Yıl Önce Kaçırılan Herkül Lahdini Teslim Ediyor
Cenevre Kantonu Başsavcılığı, Roma Dönemi’ne ait üzerinde “Herkül’ün 12 işi”nin tasvir edildiği lahdin Türkiye’ye teslim edilmesine karar verdi. 5 yıl önce Perge’den kaçırılan paha biçilemez tarihi eserin 10 gün içinde Türkiye’ye teslim edilmesine karar verildiği bildirildi.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
7- Antik Mısır’da Kadınlar Evlilik Sözleşmesi ile Korunuyordu
Chicago Üniversitesi’nin yer alan 2480 yıllık bir Mısır papirüsüne göre, boşanma durumunda kadın, erkekten geri kalan hayatı boyunca bir nevi nafaka diyebileceğimiz “1.2 adet gümüş ve elyaftan yapılma 36 adet çanta” talep ediyor. Bir sözleşmede de erkek, karısından boşanırsa tüm varlığı vereceğini vaad ediyor. Bu ayrıcalıklar Nil topraklarını feminizmin merkez noktası haline getirmese de dönemin kadınlarının toplum içindeki durumunun belirlenmesi açısından oldukça önemli görünüyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
8- Stonehenge’in Yakınında Devasa Neolitik Taş Anıtlar Keşfedildi
İngiltere’de en önemli tarihöncesi anıtlarından Stonehenge’e sadece 3 km uzaklıkta, daha erken döneme ait devasa taş anıtlar keşfedildi. Son teknoloji yöntemlerle kazı yapılmadan tespit edilen anıt, C-şekilli bir Neolitik arena oluşturan 90 dikilitaştan oluşuyor. Yeni anıtın kasıtlı olarak gömülmüş olmasının dini bir değişikliğe işaret ettiği düşünülüyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
9- 3 Boyutlu Baskı ile Bronz Çağı Müzik Aleti Canlandırıldı
3 boyutlu baskı teknolojisi, mızrak dibi olduğu düşünülen bir bronz çağı eserinin aslında müzik aleti parçası olduğunu ortaya koydu. 1900’ların başında İrlanda’da bulunan ve Navan Mızrak Dibi adıyla bilinen tarihi eser, büyük ihtimalle MÖ. 100 ve MS. 200 yıllları arasında yapıldı. Fakat eserin 3 boyutlu yazıcı yardımıyla yapılan bir kopyası, aslında boynuzdan bir borunun ağızlığı olduğunu gösterdi.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
10- Sivas’taki Selçuklu Sultanı Türbesinde Tartışmalı Çini Restorasyonu
Sivas’taki Selçuklu hükümdarı 1. İzzeddin Keykavus’un türbesinin restorasyonunun oldukça tartışmalı olduğu ortaya çıktı. Tarihi Şifahiye Medresesi içinde yer alan türbenin 2011 yılında geçirdiği restorasyon sonrasında çekilen fotoğraflar, türbenin iç bölümündeki sandukaların orijinal bölümleriyle, restore edilmiş bölümler arasında büyük bir uyumsuzluk olduğunu gözler önüne seriyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.
ve Eylül ayı içinde derlediğimiz listelerden üç tanesi…
Eski Medeniyetlere Ait 5 Farklı Kurban Ritüeli
Tanrılar ya da bir inanç uğruna canlıların kurban edilmesi geleneğinin kökeni binlerce yıl öncesine dayanıyor. Her ne kadar yazının keşfinden önce kurban ritüellerinin nasıl uygulandığı hakkında kesin bir bilgimiz olmasa da, yazının keşfi ile beraber günümüzden çok önce yaşamış medeniyetlerin kurban ritüelleri hakkında bir miktar bilgiye sahibiz. Bu medeniyetlerin kurban olarak seçtikleri canlıları, tanrılara nasıl kurban ettiklerini kabaca bu listede derledik.
Liste için tıklayın.
Orta Çağ’a Damgasını Vurmuş 10 Skandal
Skandal kelimesi her çağda gerektiği karşılığı bulmuş görünüyor. Orta Çağ’da da durum günümüzden farklı değildi. Krallar’dan Papa’lara, sıradan halktan Kraliçe’lere kadar herkes skandallardan nasibi almış. Rüşvet ve yolsuzluktan erkek fahişelere, sansasyonel evliliklerden yargılanan cesetlere kadar Orta Çağ’a damgasını vurmuş 10 skandalı sizler için derledik.
Liste için tıklayın.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Görülmesi Gereken 10 Çatalhöyük Eseri
Sayısız esere ev sahipliği yapan Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Neolitik dönem yerleşmesi Çatalhöyük’ün sergilenmekte olan birbirinden güzel ve büyüleyici eserlerini bu listede derledik.
Liste için tıklayın.
You must be logged in to post a comment Login