Yapılan yeni bir araştırmaya göre ilk konuşmalar günümüzden önce 2.5 milyon ile 1.8 milyon yılları arasında gerçekleşti ve alet yapımı ile ilgiliydi.
Journal of Communication dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, taş alet yapımı, Afrika’daki tarihöncesi atalarımızın konuşma ve öğretme evrimini tetikledi. Kurulan ilk cümle muhtemelen “kötü alet” idi.
Araştırmanın başındaki Thomas Morgan: “Alet kullanımının dil evrimini geliştirdiğini düşünüyoruz ve diğer duygusal kelimelerden ziyade taş yontmak hakkında bir şeyler söylemek çok daha faydalı olurdu” dedi. “Evet, hayır, burası, orası, iyi, kötü gibi duygu belirtmeyen konseptlerde ses ve jestlerin kullanımı oldukça işe yarardı” diye de ekledi.
California Üniversitesi’nden Thomas Morgan, Liverpool Üniversitesi’nden Natalie Uomini ve ekipleri, daha önce “Oldowan Taş Yongalaması” üzerine bir dizi deney yapmıştı. Bu düşünceyi doğrulamak için ise tam 180 üniversite öğrencisine, beş farklı yolla Oldowan taş yongalama tekniği aktarılmaya çalışılmış. Daha sonra öğrencilerin ürettiği Oldowan aletlere bakılarak, konuşarak anlatma yolu, taklite dayalı, sözel olmayan sunum ve jestlere göre çok daha iyi bir sonuç vermiş ve çok daha kısa bir sürede işlem tamamlanabilmiş.
Oldowan, bilinen en eski taş alet yongalama tekniği ve büyük ihtimalle Homo habilis tarafından kullanıldı. Ayrıca Homo rudolfensis, Australopithecus garhi ve Paranthropus boisei’nin de bu teknolojiyi kullanmış olması muhtemel. Bilinen en eski Oldowan aleti ise 2.5 milyon yıl öncesine tarihleniyor ve sert bir taşı volkanik taşa vurmayla ortaya çıkan yongalardan oluşuyor. Oldowan teknolojisi 1.8 milyon yıl öncesine kadar değişmeden kalıyor. Fakat daha sonra biraz daha karmaşık olan Aşölyen el baltaları görülmeye başlanıyor.
Makale: Morgan, T. J. H., Uomini, N. T., Rendell, L. E., Chouinard-Thuly, L., Street, S. E., Lewis, H. M., … & Whiten, A. (2015). Experimental evidence for the co-evolution of hominin tool-making teaching and language. Nature communications, 6.
You must be logged in to post a comment Login