Fotoğrafta, Hallstatt tuz madenlerinden çıkan, fasulye, darı ve arpanın açıkça seçilebildiği 2.700 yıllık insan dışkısını görüyorsunuz.
Şu anki Avusturya’da tuz madenlerinde çalışan Demir Çağı insanlarının dışkısında bulunan mantarlar, insanların en az 2.700 yıl önce rokfor yediğini ve bira içtiğini gösteriyor.
Bu sonuçlar, Hallstatt’taki tarih öncesi tuz madencilerinin yaşamına önemli ölçüde yeni bir ışık tutuyor ve genel olarak antik mutfak uygulamalarının tamamen yeni bir düzeyde anlaşılmasına olanak tanıyor.
Bu madenlerden eski dışkı örnekleri üzerinde çalışan araştırmacılar, bazı şaşırtıcı kanıtlar ortaya çıkardılar: rokfor (bir çeşit küflü peynir) ve bira üretiminde kullanılan iki mantar türünün varlığı.
(İlgili: Avusturya Tuz Madeninde 2.000 Yıllık Çocuk Ayakkabısı Bulundu)
Viyana Doğa Tarihi Müzesi’nden Kerstin Kowarik, “Sadece tarih öncesi mutfak uygulamalarının sofistike olduğu değil, aynı zamanda karmaşık işlenmiş gıda maddelerinin yanı sıra fermantasyon tekniğinin erken gıda tarihimizde önemli bir rol oynadığı giderek daha açık hale geliyor.” diyor.
Bu kapsamlı çalışmalar, bir zamanlar orada yaşayan insanların diyetini yeniden yapılandırmalarına izin verdi. Araştırmacılar bu sayede ayrıca bağırsaklarında yaşayan eski mikroplar hakkında bilgi alabilirler. Bağırsak mikropları topluca bağırsak mikrobiyomu olarak bilinir ve artık insan sağlığında önemli bir role sahip oldukları kabul ediliyor.
Diyet araştırmaları, farklı tahılların kepek ve kavuzlarını en yaygın bitki parçalarından biri olarak tanımladı. Araştırmacılar, bu oldukça lifli, karbonhidrat açısından zengin diyetin bakladan elde edilen proteinlerle ve bazen de meyve, kuruyemiş veya hayvansal gıda ürünleri ile desteklendiğini söylüyor.
Bulgular, insanların yaklaşık 2.700 yıl önce Demir Çağı Avrupa’sında zaten rokfor ürettiğine dair ilk kanıtı sunuyor.
You must be logged in to post a comment Login