160 Milyon Yıllık Fosiller İlk Memelilerin Uçabildiklerini Gösteriyor

Jura Dönemi’ne ait iki fosil, ilk memeli atalarımızın kanat benzeri zar yapıları ile ağaçtan ağaca süzülebildiklerini ortaya çıkardı.

Bulunan fosillerden biri, Maiopatagium furculiferum F:Zhe-Xi Luo/UChicago

Dinozorlar karada gezinirlerken bu memeliler ağaçlar arasında süzülebiliyorlardı. Fosiller Beijing’in kuzey doğusunda bulunan Tiaojishan jeolojik oluşumunda keşfedildi. Her biri, kolları ve bacaklarına bağlı halde bulunan kanat benzeri deriye sahip. Bu da gösteriyor ki memelilerde uçma yetisi, yarasa ve uçan sincap türleri gibi günümüz uçan memelilerinden 100 milyon yıl daha önce evrildi.

Bulguların Nature dergisinde yayınlandığı çalışmada araştırmacı olan Chicago Üniversitesi’nden David Grossnickle, “Havaya ilişkin adaptasyonların memeli tarihinde bu kadar erken ortaya çıkması çok şaşırtıcı.” diyor. “Bu fosiller yalnızca süzülmeyi sağlayan zar yapısının muhteşem fosilleşmesini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda fosilleşen uzuvlar ve el-ayak orantısı da yeni bir süzülme hareketi kabiliyetini ileri sürüyor.

Bu uzuvlar hafif ama kanat zarlarını destekleyebilecek kadar güçlü olacak şekilde uzun ve zarifti. Maiopatagium and Vilevolodon diye adlandırılan iki memeli türü, soyları uzun zaman önce tükenmiş haramiyidan grubuna aitler.

Chicago Üniversitesi’nden bu çalışmada araştırmacı olan Zhe-Xi Luo “Bu Jura Dönemi memelileri gerçekten de ‘ilk süzülenler’” diyor. “Bir bakıma onlar, bütün memeliler arasında ilk kanata sahip olanlar”

Bu erken dönem uçan memelilerin beslenme biçimleri, eğrelti otundan ve kozalaklardan faydalanmak amaçlı özelleşmişti. Bu bitkiler ise günümüzden 142 milyon yıl önce başlayıp 65 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilen Kretase Dönemi’nde evrilen ilk çiçeklerden çok daha önce var oldular. Bu memelilerin özelleşmiş beslenme adaptasyonları ise Nature dergisindeki başka bir çalışmada detaylandırıldı.

Jura Dönemi uçan memelilerinin tahmini çizimi F:April I. Neander/UChicago

Erken memeliler arasında bu denli beklenmedik bir çeşitliliğin keşfedilişi, dinozorların dönemi hakkında yeni bir yorumlamaya sebep olabilir. Belki de bu dev etçil ve otçul canlılar, daha önce sanılanın aksine, çok daha geniş kapsamlı memeli türüyle beraber yaşadılar.

Luo diyor ki “Bu yeni süzülenler, ilk kanatlı memelilerdir ve erken dönem memelilerin geniş çaplı bir ekolojik çeşitliliğe sahip olduklarını gösteriyorlar. Bu da demek oluyor ki büyük ihtimalle dinozorlar daha önce sanıldığı kadar Mezozoik topraklar üzerinde baskın değillerdi.”

“Dinozorlar çağından itibaren keşfedilen her yeni memeli fosili ile ilk memelilerin hem beslenme hem de hareket kabiliyeti konusundaki çeşitliliği adına şaşırmaya devam ediyoruz. Memelilerin başarılı bir şekilde çeşitlenmesinin temelleri uzun zaman önce atılmış gibi görünüyor.”

Bilinen En Büyük Dinozor Yedi Fil Uzunluğundaydı

Kehribar İçinde 100 Milyon Yıllık Yavru Kuş Bulundu


IB Times. 10 Ağustos 2017.

Makale: Meng, Q. J., Grossnickle, D. M., Liu, D., Zhang, Y. G., Neander, A. I., Ji, Q., & Luo, Z. X. (2017). New gliding mammaliaforms from the Jurassic. Nature.

Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü mezunu ve Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü ile yandalı var. Paris Diderot Üniversitesi'nde Genetik yüksek lisansını tamamladı ve Jacques Monod Enstitüsü'nde Paleogenomik laboratuvarında doktorasına devam ediyor. Araştırma alanları: Fransa'daki Neolitik Dönemden itibaren antik insan popülasyonlarının demografisi ve dinamiği, nadir görülen genetik hastalıkların evrimi ve Orta Çağ Fransızlarının genetik yapısı.

You must be logged in to post a comment Login