Hindistan’da yapılan bir keÅŸif, insanların Afrika’dan 60.000 yıldan çok daha önce birkaç dalga halinde göç ettiÄŸi fikrini destekliyor.
Orta Paleolitik ustaları yeni bulunan taş aletleri yapabilmek için, ince dilgileri tek bir kaya çekirdeğinden özenle çıkartıyordu. C: Sharma Centre for Heritage Education
Uzun zaman önce, günümüzde güney Hindistan olarak geçen bölgede bulunan ilk insanlar, Silikon Vadisi teknoloji sihirbazlarını kıskandıracak bir ustalık gösterdi. Zaman içinde bu yenilikçi insanlar, el baltalarını ve satırları reddettiler ve mızrakları kesmek ve sivriltmek için yapılan gösterişli taş dilgileri tercih ettiler.
Aynı dönemlerde, Afrika’daki modern insanların ataları arasında da benzer geliÅŸmeler yaÅŸandı. Fakat Attirampakkam adlı bir arkeolojik alanın toprak katmanlarında bulunan Hint geçiÅŸinin zamanlaması dikkat çekici. 250.000 yıllık (muhtemelen 385.000 yaşına kadar uzanabilir) olan bu alet geçiÅŸi, Hindistan’daki diÄŸer arkeolojik alanlardan çok daha erken ortaya çıkmıştı.
Nature dergisinde yayımlanan keÅŸif, bölgedeki Orta Paleolitik kültürün baÅŸlangıcını yüz bin yıldan daha da geriye itiyor. Bu da, bilim insanlarının, modern insanın yaklaşık 60.000 yıl önce Afrika’dan göç etmeden homininlerin (insanların ve eski akrabalarının) küresel yayılımını nasıl gördüklerini yeniden ÅŸekillendirebilir.
(Fas’ta Bilinen En Eski Homo Sapiens Kalıntıları Bulundu)
Attirampakkam’daki kazıları yürüten Shanti Pappu, “Bu açıkça, bu kültüre sahip nüfusun, yerel faktörlere adapte olarak ve zamanla geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen alet tipleriyle Güney Asya’nın bir bölümünde mevcut olduÄŸunu gösteriyor.” diyor.
Bu bulgu, aynı zamanda bilim insanlarının fosil kayıtlarının iyi anlaşılamadığı Güney Asya’da yaÅŸamış insanlığa iliÅŸkin görüşlerini de derinleÅŸtiriyor.
Max Planck Enstitüsü’nden paleoantropolog Michael Petraglia, “Bu harika bir bulgu.” diyor.
Genetik kanıtlar bugün insanların yüzde 90’ından fazlasının, Afrika’yı 125.000 ila 60.000 yıl önce terk eden küçük bir Homo sapiens popülasyonundan geldiÄŸini gösteriyor. Oradan, hızlıca yayıldılar ve 18.000 yıl önce Güney Amerika’nın ucuna kadar ulaÅŸtılar.
Bazı araştırmacılar, bu Homo sapiens dalgasının çok hızlı bir şekilde yayıldığından kuşku duyuyorlardı. Çünkü onlar, kaba taş el baltaları ve kırıcılar ile tanımlanan daha önceki Acheulian kültürününkinden daha üstün gelişmiş taş aletlerle silahlanmışlardı.
Arkeologlar bu fikri test etmek için, alet geçiÅŸinin farklı bölgelerde ne zaman gerçekleÅŸtiÄŸini görmek için dünyanın dört bir yanındaki taÅŸ aletleri bulmaya ve tarihlemeye çalışmışlardı. Daha önceki araÅŸtırmalar, Orta Paleolitik aletlerin 140.000 yıldan daha önce Hindistan’a girmediÄŸini tespit etmiÅŸti.
Ancak son zamanlarda yapılan araÅŸtırmalar, çoklu insan dalgalarının, DNA’mızda yazılmış göçten önce Afrika’yı terk etmesiyle sonuçlanıyor. Geçen hafta Science’da yayımlanan araÅŸtırma, modern insanların, daha önce düşünülenden önce 180.000 yıl önce İsrail’e gittiÄŸini ileri sürdü. (Afrika Dışındaki Bilinen En Eski Modern İnsan Fosili Bulundu)
Åžimdi ise Hindistan’da, Afrika’dan erken göçe dair kanıtlar bulunması da bu görüşü destekliyor. Bugüne kadar bölgenin hominin sitelerinin pek azı tarihlendirildi ve tüm alt kıta boyunca ÅŸimdiye kadar sadece iki hominin fosili bulundu; bunlardan biri ise tarihlendirilmedi.
Tüm bunlar göz önüne alındığında Attirampakkam, Hindistan için bir hazine değerinde. Bilimsel amaçla ilk defa İngiliz jeolog R.B. Foote tarafından 1863 yılında araştırılan bu bölge, 100.000 yıldan daha eskiye ait, kazılan az sayıdaki arkeolojik alandan biri.
Attirampakkam’ın Orta Paleolitik ÇaÄŸ kültürel evrelerinden bazı tipik aletler. C: Sharma Centre for Heritage Education
Pappu ve meslektaÅŸları, Attirampakkam’daki alet geçiÅŸ hızının çok hızlı olduÄŸunu söylüyor. AraÅŸtırmacılar, böylesine ani bir geçiÅŸin, 60.000 yıl önce insan göçüyle olabileceÄŸini ve Orta Paleolitik kültürün Afrika’dan Hindistan’a çekilmiÅŸ olabileceÄŸini iddia ediyorlar.
AraÅŸtırmaya dahil olmayan paleoantropolog John Hawks, “Modern insanların Afrika’dan yayıldıklarını düşünüyorduk, çünkü onlar ‘aptal’ eski insanların yerini alabilecek muazzam bir teknik avantaja sahiptiler; ÅŸimdi bunun yanlış olduÄŸunu biliyoruz.” diyor.
(Fas’ta Bulunan 300.000 Yıllık Homo Sapiens’ten Öğrendiğimiz 7 Bilgi)
Ancak hala birçok soru iÅŸareti var. Birincisi, Pappu, bu aletleri yapanların kimliÄŸinin hala bilinmediÄŸini vurguluyor. Çalışmayı gözden geçiren Petraglia, Attirampakkam’daki aletlerin baÅŸka yerlerde bulunan Orta Paleolitik aletlere benzeyebileceÄŸini ancak bunun, farklı popülasyonların ortak problemlere benzer çözümler bulma olasılığını dışlamadığına dikkat çekiyor.
Pappu, bu senaryolar arasında ayrım yapmak için daha fazla çalışma yapılması gerektiÄŸini, ancak Hindistan’da bulunan fosil alanlarının kesinlikle ek ipuçları içerdiÄŸini söylüyor.
“Hindistan’da Acheulian ve Orta Paleolitik ÇaÄŸ arkeolojik alanları çok az bulunmakta. AraÅŸtırma projelerinin sayısı arttıkça, yeni sürprizlerin doÄŸacağından eminim.”
National Geographic. 31 Ocak 2018.
Makale: Kumar Akhilesh, Shanti Pappu, Haresh M. Rajapara, Yanni Gunnell, Anil D. Shukla & Ashok K. Singhvi. 2018. Early Middle Palaeolithic culture in India around 385–172 ka reframes Out of Africa models. Nature.
You must be logged in to post a comment Login