İngiltere’de Bir Müze, Eseri Kırdığı İçin Üzülen Çocuğu Arıyor

Christchurch Malikanesi Müzesi çalışanları, tarihi bir sürahiyi kazara kırdıktan sonra çok üzülen küçük bir çocuğu arıyor. Müze, eserin onarıldığını çocuğa söylemek istiyor.

Yaklaşık 5 yaşındaki çocuk, geçen yaz, bir pencere pervazında duran 18. yüzyıl Delt seramiği puzzle-tipi sürahisini devirmişti. Puzzle-tipi sürahi, çoğunlukla birçok deliği olduğu için, normal yöntemlerle içindeki sıvının içilmesi ya da dökülmesi imkansız olan sürahilere verilen isim. Bu yüzden bir “puzzle” yani bulmaca olarak görülüyorlar. Bulmacanın çözümü ise sürahinin ağzındaki bir çeşit pipeti kullanmaktan geçiyor.

Ipswich’te bulunan müzedeki konservasyon memurunun çabaları sayesinde, 65 parçaya ayrılan sürahi tekrar yapıştırıldı.

Küçük çocuğu bulmak içinse bir kampanya başlatıldı. Ipswich müzelerinden sorumlu Carole Jones, “Çocuk malikaneyi ailesiyle ziyaret ediyordu, ve bu güzel 18. yy  sürahisi oldukça alçak bir pencere pervazında duruyordu. Çocuk sürahiyi düşürünce, sürahi yaklaşık 60 parçaya ayrıldı. Küçük çocuk neredeyse yıkıldı ve ailesi de çok üzüldü” diye olayı anlattı.

Malikanede görevli Carrie Willis, sürahiyi tamir etmenin yaklaşık 65 saat sürdüğünü söyledi. Bu çalışma, Carrie Willis’in de Konsevatör eğitiminin bir parçası oldu.

Küçük çocuğu bulmak için aramalar başladı. Jones “Kim olduğunu, hatta Ipswich’ten mi yoksa daha uzak bir yerden mi olduğunu bile bilmiyoruz. Fakat müzeyle iletişime geçmelereini çok isteriz. Tekrar ziyaret edip, belki Carrie’yle tanışmaları bizi çok mutlu eder.” dedi.

Jones küçük çocuğun, hikayenin mutlu bir sonla bittiğini düşüneceğini umuyor.

Sürahi Christchurch Malikanesi’nden, sergiye koyulduğu Ipswich Sanat Müzesi’ne taşındı.


BBC

 

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login