İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Arkeoloji ve film sözcükleri, bir arada kullanıldığında aklınıza ilk hangi filmlerin geldiğini biliyoruz: Indiana Jones ve Lara Croft. Onlardan olasılıkla siz de çok sıkıldınız. Bu yüzden içinde az, çok demeden bir tutam da olsa arkeoloji barındıran bu mütevazi film listesi işinize yarayabilir.

7. Esrarlı Define “Secret of the Incas” (1954)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Aşk, nefret, gizem, macera… Karizmatik maceraperestten güzel, körpe bir bilim insanına kadar, her anında Holywood’un Holywood olduğu dönemin keşif kokusunu duyabileceğiniz, arkeolojinin Holywood’taki konumuna layığıyla uyan ve proto-Indiana Jones denebilecek bir film.

6. Arabistanlı Lawrence “Lawrence of Arabia” (1962)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Arabistanlı Lawrence filmi tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösterilmekte. Peki bunca senedir duyduğumuz, her ortamda konuştuğumuz, entellektüelite seviyemizin göstergelerinden biri sayılan bu filmi, bir arkeoloji filmi yapan nedir? Arabistanlı Lawrence takma adıyla bilen uyanık abimiz Thomas Edward Lawrence, aynı zamanda bir arkeolog!

5. Gerçeğin Ötesinde “Altered States” (1980)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Arkeolojiden çok antropoloji barındıran, ilginç konusu, ilginç görselleri, ilginç ilerleyişi, kafalarda çılgın sorular oluşturan yapısı ve arada derede kalmış sürrealist yapımlardan biri olması itibariyle izleyene kesinlikle zevkli dakikalar yaşatacak bir film.

4. İngiliz Hasta “The English Patient” (1994)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Doğrusunu söylemek gerekirse film oldukça güzel. Esas oğlan da özünde arkeolog olmasıyla birlikte bir süper kahraman değil. Ne kırbacı var, ne de imparatorluk yıkıyor. Ne kadar arkeoloji filmi orası tartışılır tabi.

3. Yıldız Geçidi “Stargate” (1994)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Filmin konusunu anlatmak olmaz ama bir iki kelimeyle filmi açıklamak gerekirse; 1924 senesi Mısır, haliyle piramit, bir mısır bilimci, maço bir albay, uzaylılar, Antik Mısırca konuşan halk ve romantizm. Fikrimi beyan etmem gerekirse, niye izledim şimdi ben bunu denilemeyecek, izlenesi bir film.

2. Beşinci Element “The Fifth Element” (1997)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Her şeyiyle bir bilim kurgu filmi ama filmin hemen başında ölen arkeolog, şaşkınlıktan bayılan asistan ve erken dönem Mısır araştırmalarından sunduğu bir kaç dakikalık kesit ile bence listede illaki yer alması gereken bir film. Hem piramit, kehanet falan da var.

1. Unutulmuş Düşler Mağarası “Cave of Forgotten Dreams” (2010)

İçinde Bir Tutam Arkeoloji Barındıran 7 Film

Sinema tarihinin belalı isimlerinden Werner Herzog’un ziyarete tamamen kapalı olan Fransa’daki Paleolitik Dönem duvar resimleriyle ünlü Chauvet Mağarası’nda çektiği inanılmaz belgesel. Hem Werner Herzog tarafından çekildiği için, Hem de alışılagelmiş belgesellerden fazlası olduğu için bu film listesinde kesinlikle yer alması gereken bir yapıt.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply