2015 Mayıs Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2015 yılının başından beri Arkeofili ekibi olarak her ay derlediğimiz en ilginç arkeoloji haberlerinde sıra Mayıs ayında. Bu ay da her zaman olduğu gibi Türkiye’den ve dünyadan, birbirinden ilginç 10 arkeoloji haberini derledik. Haberler hakkında daha fazla bilgiyi altlarındaki linklerde bulabilirsiniz.

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayının en ilginç haberlerine de göz atabilirsiniz.

1- Çin’de Terakota Askerleri Kazısı Yeniden Başladı

Çin’de Terakota Askerleri Kazısı Yeniden Başladı

Çin’de Terakota Askerleri Kazısı Yeniden Başladı

Antik Xi’an kentinde, Çin’in ilk imparatorunun mezarını koruyan Terakota Askerleri’nin bulunduğu alanda ikinci kazı projesi hayata geçiriliyor. Kuzeybatı Çin’de Shaanxi şehrinde bulunan ve 56 kilometrekarelik bir alan kaplayan Qin shi huang’ın anıt mezarı, dünyada bilinen en büyük yer altı mezarı olma özelliğini taşıyor. 1974 yılında burada yapılan kazılarda gerçek boyutlarında 7.000’den fazla terrakota savaşçıdan ve atlardan oluşan ordu bulundu.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

2- Buzadam Ötzi’de Dünyanın En Eski İnsan Kan Hücreleri Bulundu

Ötzi vurulduktan hemen sonra ölmüş.

Buzadam Ötzi’de Dünyanın En Eski İnsan Kan Hücreleri Bulundu

5300 yaşındaki mumya üzerinde yürütülen son araştırmalara göre, dünyanın bilinen en eski kan hücreleri ünlü Buzadam Ötzi’de bulundu.Bir başka önemli gelişme ise, taş devri cinayet kurbanı Ötzi’nin okla vurulduktan sonra hızlı bir şekilde öldüğünü gösteriyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

3- Antik Mısır Mumyalarının Boyu Kraliyet Ailesinde Ensesti Doğruluyor

mısır firavunu ensest yapmış

Antik Mısır Mumyalarının Boyu Kraliyet Ailesinde Ensesti Doğruluyor

259 mumya üzerinde yapılan incelemelere göre, Mısır’a hükmeden firavunların boyları, kardeşleri ve kuzenleriyle evlendiklerini bildiren tarihi kaynakları doğruluyor. Mısır kraliyet ailesi arasında ensest evlilklerin alışılagelmiş olduğu tarihi kaynaklardan biliniyor. Firavunlar, tanrıların soyundan geldiğine inandığı için aile içinde evlenmek kutsal soyu sürdürmenin bir yolu olarak görülüyordu. Fakat kraliyet evlilikleri arasındaki ensesti genetik testlerle kanıtlamak, mumyaların dokularının tahrip edilmesi etik bir problem olduğu için zordu.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

4- Avrupalı Erkeklerin Çoğunun Atası Sadece Üç Bronz Çağı Erkeğiydi

modern avrupada erkeklerin üçte ikisi

Avrupalı Erkeklerin Çoğunun Atası Sadece Üç Bronz Çağı Erkeğiydi

Leicester Üniversitesi’nden genetikçiler, Avrupalı erkeklerin %63’ünün birkaç binyıl önce olan bir nüfus patlaması nedeniyle, sadece bir avuç Bronz Çağı erkek atadan geldiğini keşfetti. Özellikle de 5,000 yıl önce ortaya çıkan üç ailenin kıtada hızlıca yayıldığı tahmin ediliyor. Araştırma ayrıca Avrupa’da modern popülasyonların yayılımının, daha önce düşünülenden çok daha sonra gerçekleştiğini öne sürüyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

5- Pompeii’nin Küller Altında Hapsolan İnsanları Sergi İçin Hazırlanıyor

Pompeii’nin Küller Altında Hapsolan İnsanları Sergi İçin Hazırlanıyor

Pompeii’nin Küller Altında Hapsolan İnsanları Sergi İçin Hazırlanıyor

Restoratörler, MS. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu küller altında donakalan ve günümüze kadar çok iyi korunarak gelen 86 kişiye ait alçı kalıplar üzerinde çalışıyor. Yanardağın patlamasıyla Pompeii’de ölen insanların bugünkü görüntüleri, bu insanların ne şekilde öldüklerini gösteriyor. Bazıları evlerin içinde sıkışıp kalmış, bazıları aileleriyle birlikte saklanmış. Sergi için hazırlananlardan biri küllere hapsolmuş bir çocuğa, bir tanesi de küllerden korunmak için elleriyle kafasını korumaya çalışan bir yetişkine ait. Bugüne kadar yaklaşık 1150 insan vücüduna ulaşılan Pompeii’nin hala üçte biri kazılmayı bekliyor. Pompeii insanlarının vücutlarına 19. Yüzyılın ortalarında uygulanan bu alçı kalıp yöntemi, bunların tekrardan elden geçirilmesi ve onarılmasını gerektiriyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

6- Etiyopya’da Yeni Bir İnsan Atası Türü Australopithecus Deyiremeda Keşfedildi

afrika'da insan atası türü

Etiyopya’da Yeni Bir İnsan Atası Türü Australopithecus Deyiremeda Keşfedildi

Etiyopya’da 3.3 ila 3.5 milyon yıl önce yaşamış yeni bir insan atası türü keşfedildi. Yapılan araştırmada bulunan yeni tür, ünlü Australopithecus afarensis Lucy’yle yakın akraba ve aynı zaman diliminde, belki de yanyana yaşamış. Etiyopya’nın Afar bölgesindeki Woranso-Mille’de bulunan üst ve alt çene fosillerinin yeni Australopithecus deyiremeda türüne ait olduğuna karar verildi. Lucy’nin türü 2.9 milyon ila 3.8 milyon yıl öncesinde yaşamıştı, bu da yeni Australopithecus deyiremeda’nın yaşadığı zaman dilimiyle örtüşüyor. Bu yeni keşif, 3 milyon yıldan önce, birden fazla yakın ilişkili insan atası türünün aynı zamanlarda yaşadığına dair en kesin kanıtları sunuyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

7- Hatun Teyze Evinin Bahçesinde Roma Dönemi Eserleri Sergiliyor

Hatun Teyze Evinin Bahçesinde Roma Dönemi Eserleri Sergiliyor

Hatun Teyze Evinin Bahçesinde Roma Dönemi Eserleri Sergiliyor

Adana’nın Dilekkaya köyünde yaşayan 72 yaşındaki Hatun Dilci, Roma dönemine tarihi eserleri, müze müdürlüğünün de izniyle evinin bahçesinde sergiliyor. Lahit, heykel, sütun başlıkları ve kabartmalardan oluşan Roma dönemi eserleri ile evinin bahçesini küçük bir açık hava müzesine çeviren Hatun Dilci, “Başımızı sokacak bir ev yapmaya karar verdik. Köyde bulduğumuz araziyi temizlerken ‘Balıklı Mozaik’i bulduk. Durumu yetkililere bildirdik. Bize mükafat olarak 500 lira verip, evi biraz ileri yapmamızı istediler. İkinci yere evin temelini kazarken bu kez de başka bir mozaik zeminle karşılaştık. İki tavuk satıp yol parası yaparak Adana’ya valiliğe gittik. Valiyle görüştük.”

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

8- İskitlerin Altın Eşyaları Uyuşturucu Kullanımını Gösteriyor

İskitlerin Altın Eşyaları Uyuşturucu Kullanımını Gösteriyor

İskitler binlerce yıl boyunca Yunan ve Perslere korku salarak Avrasya ve Kafkasya steplerine hükmetti. İskitler arkalarında hiçbir şehir ya da yerleşim bırakmadı, bu yüzden haklarındaki bilgiler kurgan isimli Moğolistan’dan  Karadeniz’e kadar ara ara bulunan devasa mezar höyükleriyle sınırlı. Güney Rusya’daki Kafkas Dağları’ndaki bir mezarda bulunan ihtişamlı altın eşyalar, İskitlerin güzemli dünyalarına: bu vahşi göçebelerin tarihine ve uyuşturucuların sıkça tüketildiği ritüellerine ışık tutuyor. Kapların üstünde İskitlerin yaptığı kıyımlar görülürken, altın kapların içindeki siyah kalıntıların afyon ve marihuana/kenevire ait olduğu kanıtlandı.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

9- Meksika’da 2700 Yıllık İnsan Eti Pişirme Tarifi Ortaya Çıktı

Meksika'da 2700 Yıllık İnsan Eti Pişirme Tarifi Ortaya Çıktı

Meksika’da 2700 Yıllık İnsan Eti Pişirme Tarifi Ortaya Çıktı

Meksiko’nun yakınındaki Tlatelcomila şehrinde MÖ. 700-500 yılına tarihlenen kemikler burada yaşayanların yamyamlık yaptığını gösteriyor. Mezoamerika’nın Klasik Öncesi Dönemi’ne tarihlenen kemiklerde kesik izleri ve yüzlerde tahrip görüldü, ve yüksek ısıya maruz kaldığı fark edildi. 18 erkek, kadın ve çocuğun parçalar halindeki kalıntılarında etlerinin kesildiğine ve ölüme yakın bir zamanda kemiklerinin kırıldığına dair kanıtlar var.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

10- 430,000 Yıllık En Eski Cinayet Kurbanı Bulundu

arkeolojik cinayet kafatası

430,000 Yıllık En Eski Cinayet Kurbanı Bulundu

İspanya’daki Sima de los Huesos mağarasında bulunan bir kafatası üzerindeki ölümcül yaralar, 430,000 yıl önce gerçekleşen bir cinayete işaret ediyor. Bu insan tarihinde bilinen en eski cinayet örneği oldu. Kafatası ayrıca bilinen ilk ölü uygulamaları hakkında kanıtlar sunuyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

ve Mayıs ayı içinde hazırladığımız listelerden üç tanesi.

1- Ünlü Tarihsel ve Arkeolojik Kişiler Kaç Yaşında Görünüyor?

#howoldrobot arkeoloji tarih

Ünlü Tarihsel ve Arkeolojik Kişiler Kaç Yaşında Görünüyor?

Sosyal medyayı kasıp kavuran, Microsoft’un fotoğraflardan kaç yaşında olduğumuzu tahmin eden internet sitesi uygulaması How-old.net‘i bir de tarihsel ve arkeolojik kişilikler üzerinde deneyelim diye düşündük. Sonuçlar huzurunuzda.

Listeyi görebilmek için tıklayınız

2- İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Görülmesi Gereken 25 Palmira İnsanı

İstanbul'da sergilenen Palmira antik kenti eserleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Görülmesi Gereken 25 Palmira İnsanı

Irak ve Suriye’de tüm insanlığın kültürel mirasını tek tek yok eden IŞİD’in son durağı Suriye’deki Palmira Antik Kenti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan ve Çölün Gelini olarak anılan Palmira, ihtişamı ile insanları büyüleyen cinsten bir antik kent. Fakat IŞİD’in kenti ele geçirmesiyle birlikte yıkım tehlikesi altında. 1. Dünya Savaşı’na kadar Osmanlı himayesinde bulunan Suriye’deki antik kentten bazı eserler de zamanında İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne getirildi ve hala burada sergilenmekteler. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenen ve 50 – 273 yılları arasında Palmira insanlarının mezarlarına yerleştirilen eserlerden bazılarını bu listede derledik.

Listeyi görebilmek için tıklayınız

3- Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Görülmesi Gereken 11 Tablet

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Görülmesi Gereken 11 Tablet

Tablet, günümüzde sanal bir gerçekliğin teknolojik uzantısı olarak zihinlerimizde yer etse de, binlerce yıl önceki medeniyetler için tamamen farklı bir anlama geliyordu. Krallar, “dostluk” isteğini bu tabletlerle yollar, “uyarılarını” bu tabletlerle gerçekleştirirdi. İnsanlar, özel günlerini, hukuki olaylarını bu taşlara işlerlerdi. Kuşaktan kuşağa aktarırlar ve geçmişlerini bu şekilde yad ederlerdi. Gelecek için bu metinlerden ilham alırlardı. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden,  geçmişin tanıkları olan 11 tableti bu listede derledik.

Listeyi görebilmek için tıklayınız

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login