Pompeii’nin Küller Altında Hapsolan İnsanları Sergi İçin Hazırlanıyor

Restoratörler, MS. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu küller altında donakalan ve günümüze kadar çok iyi korunarak gelen 86 kişiye ait alçı kalıplar üzerinde çalışıyor.

Dehşet İçinde Ölen Aile

Vezüv Yanardağı kurbanı bu 86 kişiden biri de dehşet içinde küller altında kalan bir çocuğa ait. Çocuğun boyundan yola çıkılarak 4 yaşında olduğu sanılıyor. Felaket gerçekleştiğinde ise ailesiyle birlikte Altın Bilezik Evi’nde saklanıyordu. Çocuk, ailesi olduğu düşünülen yetişkin bir kadın ve erkeğin yanında bulunmuştu. Aynı zamanda yetişkin kadının kucağında da kardeşi olduğu düşünülen daha küçük bir çocuk vardı. Çocuğun felaket anında giydiği kıyafetleri alçı kalıptan anlaşıldığı gibi aynı zamanda yüzündeki dehşet görüntüsü de donakalmıştı.

Pompeii İnsanları Sergi İçin Hazırlanıyor

Konservatör Stefania Giudice, bunun sadece arkeoloji olmadığını, bunun bir insan arkeolojisi olduğunu söylüyor.

Pompeii’de çalışan uzmanlar, bu dokunaklı kalıntıları “Pompei ve Avrupa” adı verilen bir sergi için hazırlıyorlar.

Yanardağın patlamasıyla Pompeii’de ölen insanların bugünkü görüntüleri, bu insanların ne şekilde öldüklerini gösteriyor. Bazıları evlerin içinde sıkışıp kalmış, bazıları aileleriyle birlikte saklanmış.

Sergi için hazırlananlardan biri küllere hapsolmuş bir çocuğa, bir tanesi de küllerden korunmak için elleriyle kafasını korumaya çalışan bir yetişkine ait.

Vezüv Yanardağı’nın Felaketi

Pompeii İtalya’nın Campania bölgesinde büyük bir Roma şehriydi. Vezüv Yanardağı yüzlerce metre yükseğe 18 saat boyunca küllerini püskürttü ve şehri tüm yapılarıyla birlikte küle boğdu. Fakat asıl felaket ertesi sabah meydana geldi. Yanardağın tepesi çöktü ve saatte 160 kilometre hıza ulaşan çamur, önüne çıkan her şeyi yok ederek bir çığ gibi Pompeii’yi kapladı. O sırada Pompeii’de bulunan insanları boğan kül, aynı zamanda insanların vücutları için de bir kabuk görevi gördü. Yaklaşık 2000 insanın öldüğü Pompeii o günden sonra, 1748 yılında tekrar keşfedilene kadar tamamen terk edildi.

Pompeii İnsanlarının Alçı Kalıpları Çıkarıldı

Bu mükemmel derecede korunmuş şehir, 18. Yüzyılda 9 metre kül tabakasının altında şans eseri bulundu. Arkeologlar, burada buldukları donakalmış insanlardan çok etkilendiler ve kalıplarını oluşturabilmek için çalışmalara başladılar. Donakalan insanların öldüklerindeki pozisyonlarını sabitleyebilmek için küllerin arasındaki boşluklara alçı döktüler. Küllerden arındırmadan önce İskeletleri alçı içine hapsettiler. Bu teknik sayesinde Pompeii insanlarının öldükleri andaki yüz ifadelerini, saç şekillerini ve kıyafetlerini ortaya çıkarttılar.

Bugüne kadar yaklaşık 1150 insan vücüduna ulaşılan Pompeii’nin hala üçte biri kazılmayı bekliyor. Pompeii insanlarının vücutlarına 19. Yüzyılın ortalarında uygulanan bu alçı kalıp yöntemi, bunların tekrardan elden geçirilmesi ve onarılmasını gerektiriyor.

Şimdiye kadar, Pompeii insanlarının duruşlarını ve kıvranan evcil köpekleri gösteren toplamda 100 farklı alçı kalıp çalışması yapıldı. Birçok yapı, eser ve iskelet, bir döküntü tabakasının altında sapasağlam bulundu. Günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Pompeii’yi yılda ortalama 2,5 milyon turist ziyaret ediyor.











dailymail

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login