İlk Defa Dinozor Beyni Fosili Bulundu

133 milyon yıl önce yaşamış bir türe ait, erken Kretase dönemi dinozorunun kafatasında fosilleşmiş bir beyin bulundu.

ilk defa dinozor beyni bulundu

Beyin fosili, otçul bir dinozor türü olan İgunodonun bir akrabasına ait F: Jamie Hiscocks/PA

Günümüze kadar inanılmaz derecede iyi korunmuş beyin fosili, ikonik bir otçul tür olan İgunodonun bir akrabasına ait. Normal şartlar altında bu tür hassas iç dokular çürümeye çok hızlı başlar fakat bulunduğunda çok önemli ama dolaylı bilgiler verir. Fakat bu iç dokunun en üst kısmında görülen mikroskobik yapıların, direkt olarak mineralleşmiş beyin dokusu olduğu ortaya çıktı.

Yıllar önce İngiltere’nin güneydoğusundaki Sussex kentinde bir sahilde bulunan kahverengi taşın, bir dinozor beyni fosili olduğu anlaşıldı. Taşı özel bir mikroskop kullanarak detaylı bir şekilde inceleyen araştırma ekibi, dünyada ilk kez bir dinozor beyni bulunduğunu duyurdu.

ilk defa dinozor beyni bulundu

Dinozorun beyni, timsah ve kuşlarinkine benziyor. F: Jamie Hiscocks

Bilim insanları, beyin fosili bulunan dinozorun yaklaşık 133 milyon yıl önce yaşayan Iguanodon gibi bir otobur olduğunu söyledi.

Bir bataklıkta öldüğü düşünülen dinozorun, kafası çamura gömülü kaldığı için beyninin korunmuş ve fosilleşmiş olduğu düşünülüyor.

Yüksek çözünürlüklü taramalar, dinozorun beyin zarının ve beyin yapısının, günümüzde yaşayan timsah ve kuşlarla benzerlikler gösterdiğini ortaya çıkardı. Ayrıca araştırmacılar bu dinozorun zekasını anlayabilmek için, beynini diğer canlılarla karşılaştırarak, en az modern timsahlar kadar zeki olduklarını söylüyor.

Cambridge Üniversitesinden Dr Alex Liu, “Beyin dokularının korunma şansı inanılmaz düşük, su sebeple bu buluş oldukça şaşırtıcı” dedi.


National Geographic, BBC

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login