Hatay’daki Neşeli İskelet Mozaiği Paris’te Tanıtılacak

Hatay’da bulunan 1600 yıllık Neşeli İskelet Mozaiğinin görsel materyalleri Paris’teki UNESCO binasında sergilenecek.

Hatay’da, teleferik inşaatı sırasında tesadüf eseri kalıntılar bulunması üzerine 3 yıl önce başlatılan kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mozaik, Paris’te özel lansmanla tanıtılacak.

Hatay'daki Neşeli İskelet Mozaiği Paris'te Tanıtılacak

Anadolu’nun mozaiklerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlayan ONE Derneği’nin “Mozaik Yolu” projesi kapsamında, İsviçre ve Venedik’in ardından 25 Ekim’de Paris’te özel bir lansman düzenlenecek.

Paris’te sergilenecek mozaiğin görsel materyalleri ile mozaik, lansmana katılacak UNESCO delegelerine, uluslararası yatırımcılara, akademisyenlere, sanatçılara, sanata yatırım yapan kuruluşlara ve diplomatik çevrelere tanıtılacak.

Antakya’da bulunan iskeletli mozaik, Türkiye basınında olduğu gibi dünya basınında da büyük bir yankı uyandırmıştı. Antiocheia Antik Kenti’nin bir mahallesinde üzerinde Grekçe “Neşeli ol hayatını yaşa” yazan bir mozaik bulunduğu iddia edilmişti. MÖ 3. yüzyıla tarihlendiği belirtilen ve bir evin yemek salonuna ait olduğu belirlenen mozaik, basına duyurulması ile uzun süre gündemi meşgul etmişti. Fakat daha sonra mozaiğin üstünde sadece “neşe” yazdığı ve MS. 3. yüzyıla tarihlendiği ortaya çıkmıştı.

Tricliniumda (yemek odası) yer alan büyük kısmı yok olan taban kaplamasının korunabilmiş figürlü mozaik tabanı konu bakımından birbiri ile ilişkili bu üç panelden oluşmakta. Üç mozaik panelin merkezinde: güneş saati önünde duran bir erkek figürü ve eşlikçisi; ikinci panelde kısmen korunagelmiş elinde ikili çubuktan oluşan bir alet tutan Afrikalı figürü ve üçüncü panelde bir yastığa dayanmış hafif uzanmış, bir elinde içki kabı tutan iskelet, şarap amphorası ve ekmek tasvirleri işlenmiştir.

Hatay’daki İskeletli Mozaiğin Makalesi Yayımlandı

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login