Alman Arkeologlar Kuzey Irak’ın Kültürel Mirasını Korumaya Yardım Ediyor

Kuzey Irak’ın özerk Kürt bölgesi Dohuk’un üst düzey yetkilileri, Tübingen Üniversitesi Antik ve Yakındoğu Çalışmaları Enstitüsü Profesörü Peter Pfälzner ile Dohuk’un tarihi sitelerini araştırma ve korumayı amaçlayan bir anlaşma imzaladı. Arkeologlar ve yerel otoriteler arasında yapılan bu anlaşma ile bölgenin önemli arkeolojik alanlarının korunması bekleniyor.

Dohuk valisi ile anlaşma imzalayan Profesör Pfälzner, daha önce Suriye ve Irak’ta uzun yıllar çalışmış bir arkeolog.  Anlaşmaya göre Pfälzner ve proje ekibi, tarihi yerlerin keşfi amaçlı, 2013 ve 2014 yıllarında 4400 kilometrekarelik bir alan üzerinde yapılan yüzey araştırmalarını genişletmeyi planlıyor. Arkeologlar, daha önceden tespit edilmiş 92 alanın üç boyutlu modellerini yapabilmek için kameralı drone’lar kullanmışlardı.

Bassetki Tunç Çağı yerleşmesi, 1970 yılında yapılan kazılar sırasında, Akad tanrı-kral Naram-Sin’in bronz heykeli gibi buluntularla oldukça ünlü olmuştu. Profesör Pfälzner’in yaptığı son araştırmalar, bölgede geniş bir aşağı şehir bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Kürt yetkililer, Bağdat’tan İstanbul’a giden anayolun genişletme işlerini askıya almayı ve arkeolojik çalışmaların yapılması için yolun bi kısmının yönünü değiştirmeyi kabul etmişlerdi.

Dohuk valisi Atrushi, yakın bölgelerdeki tehlikeli siyasi duruma rağmen, Dohuk’un Irak’taki en güvenli illerden biri olduğunu söyledi. Dohuk, iki dağ arasında yer alıyor ve peşmergeler tarafından korunuyor. Birleşmiş Milletler, çeşitli terör hareketlerinden dolayı, bölgenin yarım milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını düşünüyor.

Vali Atrushi, inanılmaz zorlu siyasi ve insani zorluklara rağmen bölgenin tarihini korumanın çok önemli olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Normal hayatın sürdüğüne dair bir sinyal göndermeliyiz. Bu kültürel mirası korumayı da kapsıyor. Antika Depertmanı’ndan yeşil ışık almadan hiçbir yeni inşaatı onaylamayacağız.”

Profesör Pfälzner: “Bu anlaşma, arkeolojik harita üzerinde büyük boşluk oluşturan bir alanı araştırma fırsatı veriyor. Bassetki’nin aşağı şehrini bulmak yeni sorular doğurdu. Şimdiye kadar Naram-Sin gibi ünlü bir hükümdarın heykelinin neden burada bulunduğunu bilmiyorduk. Bu yerleşimin önemli bir yönetim merkezi olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

www.pasthorizonspr.com

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply