Mısır’da 3000 Yıllık Kadın Mumyasında İlginç Dövmeler Bulundu

Vücudunda birbirinden ilginç onlarca dövme olan ve 3000 yıldan daha eski bir Antik Mısır kadın mumyası bulundu.

3000 yıllık kadın mumyasının vücudunda bulunan lotus çiçeği, inek ve kutsal göz gibi dövmeler, kadının dini statüsü ya da ritüel davranışları hakkında bilgi verebilir.

3000 yıllık kadın mumyasının boynunda bulunan dövmeler. F: Ann Austin

3000 yıllık kadın mumyasının boynunda bulunan dövmeler. F: Ann Austin

3000 yıllık kadın mumyanın vücudunda inanılmaz derecede iyi korunmuş dövmeler, bir Antik Mısır mumyasında bugüne kadar bulunan ilk resimler olma özelliğini taşıyor. Daha önce Antik Mısır mumyalarında görülen dövmeler desenlerden oluşuyordu.

Söz konusu mumya, Nil Nehri’nin batı kıyısında MÖ. 1550 ila MÖ. 1080 yılları arasında tarihlenen bir köy olan Deir el-Medina’da bulundu. Bu köy, Krallar Vadisi’ndeki kraliyet mezarlarını yapan sanatçılar ve işçilere ev sahipliği yapmıştı.

Stanford Üniversitesi’nden Bioarkeolog Anne Austin, Deir el-Medina’da bulunan insan kalıntılarını incelerken, bir mumyanın boynunda yer alan sıradışı dövmelere rastladı.

Austin öncelikle mumyanın boynundaki resimlerin ölmeden önce çizildiğini düşündü. Çünkü Antik Mısır’da bir ölüyü gömmeden önce boynuna takılar yerleştirmek yaygın uygulanan bir işlemdi. Bu yüzden Austin, bu mumyanın da gömülmeden önce boynuna resimler çizilmiş olabileceğini düşünüyordu. Fakat daha sonraki araştırmalar, mumyanın boynundaki resimlerin bir dövme olduğunu gösterdi.

Austin, “Kollardaki izleri incelemeye başladığımızda, bu izlerin çekmiş ve bozulmuş olduğunu gördük. Bu yüzden bu resimlerin mumyalamadan önce yapıldığını düşünüyoruz.” diyor.

Daha sonra Austin, arkeolog Cedric Gobeil ile birlikte Antik Mısır mumyasının üzerlerinde bulunmuş olan onlarca dövmeyi sınıflandırdı. Fakat sadece birkaçı tanımlanabilir haldeydi ve dini önemleri vardı.

“Özel kolyeli inekler gibi dövmelerin çoğu Tanrıça Hathor ile ilişkiliydi. Kolların üstünde yapılmış yılanlar gibi dövmeler de Antik Mısır mitolojisindeki diğer Tanrıçalarla ilişkili. Mumyanın boynuna, sırtına ve omuzlarına ise kutsal göz tasvirleri yapılmış. Bu da korunma ile alakalı.”

Boynundaki kutsal göz tasvirleri aynı zamanda Nefertiti sembollerini de anlatıyor olabilir. Yani güzellik ve iyilik işaretleri.

Austin, 3000 yıllık kadının boynuna (gırtlağı üzerine) yapılan sembollerin, kadın konuştuğunda ya da şarkı söylediğinde ritüel bir güç çağırmış olacağı anlamına gelebileceğini söylüyor.

Tespit edilen figüratif dövmeler, bugüne kadar Antik Mısır mumyalarında bulunan ilk resimler. Bu yüzden Antik Mısır’da dövmelerin sembolik anlamları hakkında yeni bilgiler vermesi bekleniyor.

Austin, ilginç bir şekilde bugüne kadar bulunan dövmelerin çoğunlukla kadınlar üzerinde çıktığını ve diğer mumyaları da inceleyerek bu modanın ne kadar yaygın olduğunu görmek istediklerini söylüyor.


Live Science, 9 Mayıs 2016

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login