Chauvet Mağarası’nda 36.000 Yıllık Volkanik Patlama Betimi Bulundu

Patlayan volkanların bilinen en eski resimleri Chauvet Mağarası’nda tespit edildi. Bu resimler 36,000 yıl önce, mağaradaki başka resimlerin üstüne kırmızı ve beyaz boyalarla yapılmış.

Chauvet Mağarası'nda 36.000 Yıllık Volkanik Patlama Betimi Bulundu

Chauvet Mağarası’ndaki şaşırtıcı ve simgesel betimler, 1994 yılında şaşırtıcı derecede gerçekçi olan mamut, aslan ve diğer hayvanların duvar resimleriyle birlikte bulunmuştu.

Jeologlardan paleontologlara kadar bir grup bilim insanı, buradaki fıskiye benzeri dalgalı resimlerin, Avrupa’da buluna tarih öncesi resimler arasındaki en eski manzara ya da doğa olayı olduğuna inanıyor. Daha önce bilinen en eski volkan resmi Türkiye’deki Çatalhöyük’te tespit edilmişti ve günümüzden 8.000 yıl öncesine tarihlendirilmişti.

Bu hafta Plos One’da yayımlanan Fransız bilim insanlarının buluntuları, tarih öncesi sanat kavramını değiştirebilecek cinsten.

Avrupa’da bilinen diğer tarih öncesi mağaralardaki resim sanatlarında genel olarak hayvanlar ve insan elleri resmedilmiştir. Eğer volkan resmedildiği teorisi kabul görürse, uzmanlar mağara resimlerinin amaçları ve anlamları üzerine sundukları teorileri tekrar gözden geçirmek zorunda kalabilir.

Chauvet Mağarası'nda 36.000 Yıllık Volkanik Patlama Betimi Bulundu

İddialar, Bas-Vivarais bölgesi yakınlarındaki volkanik patlamaları günümüzden önce 30.000 ila 40.000 yıl öncesine tarihleyen yeni bir jeoloji araştırmasına dayanıyor. Bu tarih de Chauvet Mağarası’nın insanlar tarafından iskan edildiği tarihe denk geliyor. Alttaki ve üstteki beyaz ve koyu kırmızı “volkan” resimlerine yapılan karbon testleri, ikisinin de bu zaman aralığında çizildiğini gösteriyor.

Jean-Michel Geneste öncülüğündeki ekip, Ardeche bölgesinde yaşayan bu insanların bir veya birkaç defa volkanik patlamaya şahit olduklarının muhtemel olduğunu ve sprey boya şeklindeki buresimlerin bilinen en eski volkanik patlama betimlemesi olduğunu söylüyor.

Chauvet Mağarası’na en yakın yanardağ olan Vivarais Volkanik Dağı 35 kilometre uzakta bulunuyor. Her ne kadar volkanik patlamalar oldukça çeşitli şekillerde olabilse de, Vivarais’in patlamalarının tıpkı mağaradaki resimlerde olduğu gibi havaifişek şeklinde olduğu düşünülüyor.

Chauvet Mağarası 1994 yılında keşfedildiğinde paleontologlar oldukça özenli ve anatomik olarak doğru çizilmiş aslan mamut, geyik ve gergedan resimleri arasında soyut resimler de bulduklarında oldukça şaşırmışlardı. Geneste “Mağarada bulunmaları olağandışı ve kronolojik olarak yanlış gelmişti, çünkü somut figürleri betimlemiyorlardı” diyor.

Chauvet Mağarası'nda 36.000 Yıllık Volkanik Patlama Betimi Bulundu

Genette ve ekibi artık Chauvet Mağarası sanatçılarının her zaman ne yapıyorlarsa onu yaptıklarına, yani çevrelerindeki doğa olaylarının en tehlikelilerinden sanat yarattıklarını düşünüyorlar.


independent.co.uk

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login