Kuzey İspanya’daki bir kazıda keşfedilen 1,2 milyon yıllık hominin çene kemiğindeki bir dişte odun lifleri bulundu. Araştırmacılar, erken insan akrabalarının kürdan kullandığına dair en eski kanıtın bulunduğunu duyurdu. Odun liflerinin dişin dip kısmındaki bir oyukta bulunması, bu kısmın sürekli olarak kürdanla temizlendiğine işaret ediyor.
Daha önce bu tip bir diş temizliğinin bilinen en eski örneği, 49.000 yıl önce yaşamış bir Neandertal’e aitti.
1.2 milyon yıllık hominin çene kemiğindeki dişlerde aynı zamanda, biri dışındaki tüm dişlerde tartar (sertleşmiş plak) bulundu. Tartar kalıntılarına yapılan analizler, bu eski insanın et ve nişastalı yiyeceklerden oluşan dengeli bir diyete sahip olduğunu ve yiyeceklerini çiğ yediğini ortaya koydu.
Araştırma Science of Nature dergisinde yayımlandı.
Tartar içinde bulunan nişasta granüllerinden bazıları, çim tohumlarının hominin diyetinin bir parçası olabileceğini düşündürüyor.
Araştırmanın baş yazarı Karen Hardy, “Analiz sonuçlarına göre çimenlerin yiyecek olarak yendiği akla yatkın gözüküyor. Çimenler, özellikle tohumları olgunlaşarak kuruyup dağılmadan önce, kolaylıkla çiğnenebilen sıkı bir sapta bol tohum üretir.” diyor.
Dişlerdeki tartar ayrıca, bu homininin orman kenarında yaşadığına işaret eden kozalak polen taneleri içeriyor.
Dişlerdeki sağlam nişasta granülleri ve yanmamış lifler, bu homininlerin yiyecek pişirmek için ateşi nasıl kullanacaklarını bilmediğini gösteriyor. Ayrıca araştırmacılar, dişlerdeki yoğun kullanmaya dayalı yıpranma izlerinin, çiğ yiyeceklerden kaynaklandığını söylüyor.
Hardy, “Araştırmamız, en az iki farklı nişastalı bitkinin tüketimi ve ayrıca çiğ yiyeceklere dayalı et ve bitki tüketimini gösteriyor. Bunlardan yola çıkarak, bu çok erken Avrupalı hominin nüfusunun, çevresi hakkında detaylı bir bilgiye sahip olduğu ve geniş yelpazede bir diyeti olduğu anlaşılıyor.” diyor.
The Science of Nature via Health Day. 28 Aralık 2016.
Makale: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-016-1420-x
You must be logged in to post a comment Login