Zodyak Sembolünü Betimleyen Roma Sikkesi Bulundu - Arkeofili

Zodyak Sembolünü Betimleyen Roma Sikkesi Bulundu

Zodyak sembolünü betimleyen nadir bronz sikke, Roma imparatoru Antoninus Pius’un saltanatı sırasında basılmıştı.

Sikke, ay tanrıçası Luna’yı ve Yengeç burcunu tasvir ediyor.

Kuzey İsrail’deki Hayfa çevresindeki sularda, üzerinde zodyak sembolü bulunan yaklaşık 2.000 yıllık bir Roma sikkesi bulundu.

İsrail Eski Eserler Kurumu’nda (IAA) çalışan arkeologlar, bir sualtı arkeolojik araştırması yaparken söz konusu keşfi yaptılar.

Bronz sikke, Mısır’ın İskenderiye kentinde, Roma imparatoru Antoninus Pius’un saltanatı sırasında basılmıştı ve günümüze kadar olağanüstü bir şekilde korunmuş olarak ortaya çıkartıldı.

(İlgili: Macaristan’da Bulunan Sikke, Öldürülen İmparatoru Gösteriyor)

Sikeknin bir yüzünde, Roma’nın ay tanrıçası Luna’nın bir görüntüsü ve Yengeç burcunun bir görüntüsü bulunuyor; diğer taraf ise Antoninus Pius’u gösteriyor. Sikke ayrıca, Pius’un MS 138’den 161’e kadar uzanan saltanatının sekizinci yılında üretildiğini belirten “Sekiz Yıl” yazısını da taşıyor.

Bu antik kalıntı, IAA’dan yapılan açıklamaya göre, zodyakın 12 işaretini ve tam zodyak çarkını tasvir eden 13 madeni paraya aitti. Bu, İsrail kıyılarında keşfedilen ilk madeni paradır.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, bu antik kalıntı, zodyakın 12 işaretini ve tam zodyak çarkını tasvir eden 13 sikkelik bir seriye aitti. Bu, İsrail kıyılarında keşfedilen ilk bu tür sikke olma özelliğini taşıyor.

MÖ 3. binyıl dolaylarında Mezopotamya’da ortaya çıkan astroloji, Roma kültürüne derinden yerleşmişti. Astrolojik tahminlerin otoritelerini yıkmak için kullanılabileceğini anlayan imparatorlar tarafından bazen şüphe ve düşmanlıkla karşılansa da, astroloji, Roma toplumunun tüm sınıfları arasında popüler bir uygulamaydı.

Astroloji, imparatorluktaki çok sayıdaki kehanet uygulamalarından yalnızca biriydi. Fakat halkın ilgisini ve hayal gücünü yakalamak konusunda diğer hepsi, astrolojinin yanında sönük kaldı.

Pius, imparatorluğu en barışçıl dönemlerinden birinde yönetti. Bu dönemden önce, şimdi İsrail olan bölgede -özellikle MS 70’ten sonra, Roma kuvvetleri Kudüs’teki İkinci Tapınağı yıktığında- düşmanlıklar çoktu. MS 130’da imparator Hadrianus, Kudüs’te bir Roma metropolü inşa etme planlarını başlattı. Ayrıca Yahudilikte temel bir uygulama olan sünneti yasakladı. Kısa bir süre sonra Yahudiler, Bar Kochba İsyanı olarak bilinen Roma yöneticilerine karşı bir isyan başlattı. Roma kuvvetleri, üç yıl süren çatışmaların ve her iki tarafta da “muazzam kayıpların” ardından isyanı nihayetinde bastırdı.

Tersine, Hadrianus’un yerine geçen Pius askeri bir yönetici değildi. Sünnet uygulamasına devam etmelerine izin vererek imparatorluğun Yahudileriyle ilişkileri yumuşatmaya yardımcı oldu.

Pius’u tasvir eden bronz sikke, diğer sikkelerden oluşan “küçük bir yığının” yanında bulundu ve bu, bir gemi batığıyla birlikte denize düştüğünü gösteriyor.


Smithsonian Magazine. 29 Temmuz 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login