2.000 yılında Zeugma Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan Euphrates Mozaiği, Fırat Nehri tanrıları tasvirleriyle birlikte Euphrates Villasının sığ havuzunu süslüyordu.
MS 2.-3. yüzyıllara tarihlenen eser, günümüzde Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.
Sekizgen sığ havuzlu bir koridorun taban mozaiğine işlenen tasvirde, bir divan üzerine hafif yatar vaziyetteki Euphrates’in dirseğinin altındaki testiden Fırat Nehri akıyor ve suyla buluşan topraktan yeşillikler fışkırıyor. Sol elinde bir dal tutan Euphrates’in ayak ucunda bir ağaç bulunuyor.
Fırat’ın tanrısı Euphrates’in iki yanında da birer su perisi çimlerin üstüne hafif yan yatmış şekilde tasvir ediliyor. Su perisinin dirseğinin altından bir pınar akıyor. Bu da Fırat’ı besleyen çaylara su sağlayan pınarları simgeliyor.
Efsaneye göre Fırat Nehri’ne adını veren Euphrates’in Aksurtas adında bir oğlu vardı. Bu delikanlı bir gün annesinin yanında uyuyordu. Euphrates bir gün eşinin yanında uyuyan öz oğlunu yabancı bir erkek zannederek öldürür. Euphrates sonra bu acı hatasını fark eder ve kendisini Medos ırmağına atarak ölür. O günden beri Medos ırmağının adı Euphrates (Fırat) olarak söylenir.
You must be logged in to post a comment Login