Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazılarda 1500 yıl önce kapatılan gizli bir geçit bulundu.
Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılan Zerzevan Kalesi’nde geçen yıl başlayan kazılar sürüyor. 2015 yılı kazı sezonunda Zerzevan Kalesi’nin 21 metre yükseklikteki 3 katlı güney kulesinin altında gizli bir geçit bulundu.
Geçidin 1500 yıl önce bloklarla ve harçlarla kapatıldığı tespit edildi. Geçidin dışarıdan bir sızmaya karşı ya da keşfedilme durumunda kapatılmış olabileceği tahmin ediliyor.
Kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, AA’ya yaptıģı açıklamada, 60 dönümlük alan üzerine kurulu kalede, 12 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunduğunu belirtti.
Coşkun, “Kaleden dışarıya haberci göndermek, şehrin önde gelenlerini buradan kaçırmak ya da buradan bazı askerleri dışarıya çıkarabilmek için bu geçit kullanılmış olmalı. Gelecek yıl etrafındaki blokları kaldırarak geçidin nereye açıldığını ve yapılma amacının ne olduğunu öğreneceğiz. Önemi, bin 500 yıldır kapalı olmasıdır. Yani geçidin bize neler getireceğini şu an bilmiyoruz” dedi.
Zerzevan Kalesi
Diyarbakır’ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında 60 dönümlük alan üzerinde bulunan Zerzevan Kalesi’nde, 12 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, kilise, saray, gözetleme kulesi, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl, silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunuyor. 3000 yıllık geçmişi olan kale, konumu itibariyle antik dönemde oldukça önem taşıyor. Kalenin Antik Roma’daki ismi Samaçi, Assur’daki ismi ise Kinagop olarak geçiyor. Bölgede kazı ve restorasyon çalışmalarına 2014 yılında başlandı.
You must be logged in to post a comment Login