Roma lejyoner kalesi yakınlarında bulunan 14 kilogramlık zincir zırh yığını, geri dönüşüm ve onarım süreçlerine dair yeni bilgiler sunuyor.
Almanya’nın Bonn kentindeki Roma lejyoner kalesi yakınlarında bulunan 14 kilogramlık bir zırh yığınının incelenmesi, Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınırındaki geri dönüşüm ve onarım lojistiğine dair yeni bilgiler sunuyor.
Roma ordusu, devasa bir askeri mekanizmaydı ve büyük miktarda ekipmana ihtiyaç duyuyordu. Ancak, bu ekipmanların nasıl bakımının yapıldığı ve özellikle üretim merkezlerinden ve tedarik ağlarından uzak sınır bölgelerinde nasıl korunduğu konusunda çok az şey biliniyor.
Sınırlardaki Roma askerlerinin daha kendi kendine yeten, kendi zırhlarını tamir eden ve geri dönüştüren kişiler olduğuna dair kanıtlar var. Ancak, çevredeki yerleşimlerin bunda ne ölçüde rol oynadığı bilinmiyordu.
(İlgili: Gümüşhane’de Bulunan Geç Roma Zırhı Restore Edildi)
Bu durum, 2012 yılında Renanya’daki (Rhineland) LVR-Amt für Bodendenkmalpflege tarafından Bonn lejyoner kalesinin dışındaki bir sivil yerleşim yerinde yapılan kazılar sırasında 14 kilogram ağırlığında zırhın keşfedilmesiyle değişti.
Hepsi tek bir kitle haline gelmiş, neredeyse bütün durumda iki zırhtan yapılmış giysi ve diğer iki zırh giysiye ait parçalardan oluşuyor. Zırh eritilemeyen küçük, birbirine bağlı halkalardan yapıldığı için, bu tür zırhların geri dönüşümü çoğu metal nesneninkinden farklı. Metali yeniden kullanmak yerine bu zırhtan yapılmış giysiler, tıpkı antik çağlarda tekstillerin onarıldığı gibi diğerlerini yamamak için “donör” olarak kullanılarak geri dönüştürüldü.
Bu keşif hakkında daha fazla bilgi edinmek için üç enstitüden araştırmacılar, zırhtan yapılmış giysiyi incelemek için iş birliği yaptı. Sonuçlar, Antiquity dergisinde yayımlandı.
Ekip, görsel incelemenin yanı sıra yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarından da yararlandı.
Becker, “X ışını teknolojisi, çıplak gözle görülemeyen şeyleri görmemizi sağlıyor” diyor. “Roma zırhının katı kütlesinin içine bakmak için yalnızca BT taramaları tatmin edici sonuçlar sağladı.”
Yazarlara göre Bonn koleksiyonu, muhtemelen zırhların onarımında kullanılmak üzere hazırlanmış bir malzeme stoğundan oluşuyor.
Dr. Wijnhoven, “Bu, zırhların bir Roma askeri tesisi dışında onarıldığına dair ilk açık kanıt” diyor.
Daha da önemlisi, buluntu, Roma kaleleri ile çevredeki sivil yerleşimler arasındaki bağlantıyı vurguluyor. Roma askeri tesislerinden uzaktaki bölgelerde, ordu muhtemelen ekipmanlarını korumak için yerel zanaatkarlara bağımlıydı ve bu da Roma ordusu ile çevresindeki insanlar arasındaki ilişkiye ışık tutuyor.
Bu durum, Roma ordusunun nasıl örgütlendiği ve bu şekilde devamının sürdürüldüğü konusunda önemli bilgiler sağlıyor.
Koppmann, “Bu buluntu, Roma dünyasında ve sınırların ötesinde çeşitli bağlamlardan gelen, giderek artan zırh koleksiyonuna katkıda bulunuyor ve antik orduların ekonomik ve askeri örgütlenmesinin karmaşıklığının anlaşılmasına katkıda bulunuyor” diyor.
Antiquity. 10 Aralık 2024.
Makale: Wijnhoven, M. A., Koppmann, C., & Becker, H. (2024). Recycling and repair on the Roman frontier: a hoard of mail armour from Bonn. Antiquity, 98(402), 1592–1609.
You must be logged in to post a comment Login