Yenikapı Batıklarının Denizcilik Arkeolojisindeki Önemi Konferansı Yapılıyor

21 Mart 2016 Pazartesi günü “Yenikapı Batıklarının Denizcilik Arkeolojisindeki Önemi” başlıklı konferans yapılacak.

Yenikapı Batıklarının Denizcilik Arkeolojisindeki Önemi Konferansı Yapılıyor

21 Mart 2016 Pazartesi günü, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Hilmiye Koral Seminer Salonu’nda “Yenikapı Batıklarının Denizcilik Arkeolojisindeki Önemi” başlıklı konferans düzenleniyor. Saat 18.00’de başlayacak konferansta, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş konuşma yapacak.

Yenikapı Kazılarındaki Batık Gemilerin Önemi

Marmaray istasyonu kazısı, Bizans Dönemi’ne ait liman duvarı, 34 gemi ve insan yerleşimini gösteren Neolitik Dönem’den Osmanlı’ya kadar birçok katmanı açığa çıkarıyor ve tarihin en büyük  Bizans gemi topluluğunu oluşturuyor. Gün yüzüne çıkan binlerce buluntu arasında, ahşap taraklar, amfora ile yüklü kargo ve liman yapımında taş çekebilmesi için Afrika’dan getirilmiş develerin iskeletleri var. Batıkların yaşı MÖ. 4. Yüzyıl ile MS. 11 yüzyıl arasında değişiyor. Günümüze kadar çok iyi derecede korunmuş olan farklı stillerde Bizans ticaret gemileri, balıkçı tekneleri ve daha önce örneğine hiç rastlanmamış galea olarak bilinen dört sıralı savaş gemileri bulunuyor. İstanbul Üniversitesi ve Deniz Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen kazılar bitti fakat restorasyonu, konservasyonu, analizleri daha yıllar alacak gibi görünüyor. Araştırmacılar, Yenikapı’da bulunan bu batıkların, Bizans gemilerini derinlemesine anlayabilmemiz için en önemli alan olduğunu vurguluyor. Yenikapı’dan önce Bizans gemilerine dair bilgiler, birkaç farklı alandan ve çok sınırlıydı. Bu alanlardan biri de yine Türkiye sahilinde yer alan Serçe Limanı idi.

Dünya çapında gelmiş geçmiş en önemli 10 gemi batığı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Yenikapı Batıklarının Denizcilik Arkeolojisindeki Önemi Konferansı Yapılıyor

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login