Yeni Zelanda’da Fırın Kalıntılarında Nesli Tükenmiş Moa Kuşu Bulundu

Daha önceden, 1986’da Yeni Zelanda’da bulunan Owen Dağı’nda araştırma yapılırken hiç bozulmamış bir moa ayağı bulunmuştu ve gören herkesi şoke etmişti. Şimdi ise Auckland Üniversitesi’nden öğrenciler, Yeni Zelanda’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan bölgede, 600 yıllık bir fırın üzerinde adaya özgü Moa kuşu kalıntısı buldu. 600 yıllık  olduğu düşünülen yerleşim, Yeni Zelanda tarihindeki en erken yerleşimlerden.

Geçtiğimiz Şubat ayında Coromandel kıyısının doğusunda bulunan Great Mercury Adası’na, okulun eğitimi kapsamında kazı için giden arkeoloji öğrencileri 15-10 metre boyundaki antik Coralie Bay kumulunda çalışmalara başlamıştı. 3 haftadır devam eden kazılarda öğrenciler kemik ve taş parçaları da olmak üzere 13000 adet obje çıkardı. Moa kuşunun kemiklerini bulmak fazla sıradışı değil, fakat hazırlanmış ve yenmiş moa kalıntılarına rastlamak, özellikle bulunduğu bölge için nadir bir olay.

Kazılarda önemli miktarda, volkanik kalıntılardan meydana gelen, obsidyen taşı da bulundu. Obsidyen bu adada bulunmuyor. Yani bulunduğu bölgeye insanlar tarafından Mayor Adası’ndan getirilmiş olabileceği düşünülüyor.

Obsidyenden yapılma bir bıçak da, bir fokun omuz ve yüzgeçlerine sıkışmış şekilde bulundu. Fakat adada 600 yıldır üremeye devam eden bir fok nüfusu yok.

Kazı ekibi Haziran ayında Coralie Bay bölgesine kazı için tekrar gidecek. Kazı çalışmalarına Ngati Hei adındaki yerliler destek verdi. Araştırmalar Sir Micheal Fay ve David Richwite tarafından finanse edildi.

Moa Kuşu Nedir?

Moa kuşu devekuşuna benzer, fakat Yeni Zelanda’ya özgü uçamayan bir kuş türü. Fakat moa kuşunun nesli, insanlar adada yaşamaya başladıktan ortalama yüz yıl sonra tükendi. Yeni Zelanda’da yaşayan ilk insanlar olan Maoriler, adaya MS. 1300 yılından biraz önce gelmişti. Moa kuşunun nesli de avlanma ve yaşam ortamlarının küçülmesi sonucu çok hızlı bir şekilde 1445 yılında tamamen tükendi.

Kaynak:nz.news.yahoo

You must be logged in to post a comment Login