Yapılan çalışmaya göre, yeni tanımlanmış bir pterozor türü şimdiye kadar uçan en büyük hayvanlar arasında.
Azhchidchid grubu pterozor’lardan Cryodrakon boreas, yaklaşık 77 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşayan 10 metreye kadar kanat açıklığına sahip uçan bir sürüngendi.
Kalıntıları 30 yıl önce Kanada’da keşfedildi, ancak paleontologlar Quetzalcoatlus adlı ABD’nin Teksas eyaletinde keşfedilmiş hali hazırda bilinen bir pterozor türüne ait olduğunu varsaydı.
(Pterozorlar Doğduktan Hemen Sonra Uçabiliyordu)
Ancak yayınlanan çalışma, bunun aslında yeni bir tür olduğunu ve Kanada’da keşfedilen ilk pterozor olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmanın baş yazarı Dr David Hone, “Bu harika bir keşif, bu hayvanın burada olduğunu zaten biliyorduk ama şimdi diğer azhdaridlerden farklı olduğunu gösterebiliriz ve böylece yeni bir isim alabilir.” diyor.
Kanatları, bacakları, boynu ve bir kaburgası olan iskeletten oluşan kalıntıların, orijinal olarak Quetzalcoatlus’a atfedilmesine rağmen, bunun ve yıllar boyunca ortaya çıkan ek kalıntıların incelenmesi, Azhdarchid çeşitliliğinin fazla olduğunun anlaşılması ışığında farklı bir tür olduğunu gösterdi.
Ana iskelet kanat açıklığı yaklaşık 5 metre olan genç bir hayvana aitti, ancak başka bir örnekten alınan dev bir boyun kemiği, yetişkin bir hayvanın kanat açıklığının yaklaşık 10 metre olduğuna işaret ediyor.
Bu, Cryodrakon’u, kanat açıklığı 10,5 metreye ulaşabilen ve 250 kg ağırlığındaki Texan Quetzalcoatlus da dahil olmak üzere diğer dev azhdarkilerle karşılaştırılabilir kılıyor.
Diğer azhdarchidler gibi, bu hayvanlar da etoburdu ve çoğunlukla kertenkeleler, memeliler ve hatta bebek dinozorları içeren küçük hayvanlarla avlanıyorlardı.
Dr Hone, “Cryodrakon’u Quetzalcoatlus’tan ayrı olarak tanımlamamız harika, çünkü artık Kuzey Amerika’daki avcı pterozorların çeşitliliği ve evrimi hakkında daha iyi bilgilerimiz var.” diyor.
Pek çok pterozor grubunun aksine, azhdarchidlerin asıl olarak karasal ortamlarda yaşadığı düşünülür ve uçarak okyanus mesafelerini geçme olasılıklarına rağmen, yaygın olarak iç ortamlara adapte olmuş hayvanlar olarak kabul edilir.
Büyük boyutlarına ve Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’daki dağılıma rağmen, çok az sayıda azhdarchid hakkında parçalanmış kalıntılardan daha fazlası biliniyor. Bu, Cryodrakon’u daha da önemli bir hayvan yapıyor çünkü çok iyi korunmuş kemiklere sahip ve farklı boyutlarda birçok bireyin kalıntısı bulunabiliyor.
Science Daily. 10 Eylül 2019.
Makale: Hone, D. W., Habib, M. B., & Therrien, F. (2019). Cryodrakon boreas, gen. et sp. nov., a Late Cretaceous Canadian azhdarchid pterosaur. Journal of Vertebrate Paleontology, e1649681.
You must be logged in to post a comment Login