Yeni Bir Stonehenge Sanılan Anıt Çember, Taş Değil Keresteden Yapılmış

Uzmanların “yeni bir Stonehenge” olduğunu sandığı 4,500 yıllık bir anıt çemberde aslında hiç taş kullanılmadığı ortaya çıktı.

Stonehenge’den yaklaşık 3 km uzaklıktaki “Durrington Walls” isimli alanda kazan arkeologlar, Neolitik dönemde yapılmış taş çemberin taş değil keresteden yapılmış direklerle çevrili olduğunu düşünüyor.

ston2

Arkeologlar geçen sene yapılan lazer araştırması sonucunda alanda 100den fazla gömülü taş olduğunu öne sürmüştü.

Fakat yapılan kazılar sonucu taşlar ait hiçbir kanıt bulunamadı. Onun yerine bir zamanlar ahşaptan yapılmış direklerin bulunduğu çukurlar keşfedildi.

Stonehenge Saklı Alanlar Projesi, Stonegenge’nin yakınlarında bulunan 16 kilometrekarelik bir alanı son 6 yıldır, jeofizik tarama yönremleriyle inceliyor.

Arkeolog Dr Nicola Snashall, daha önce yapılan çalışmalarda yer radarından elde edilen görüntülerde, gömülü taşlar olduğunu düşündükleri “anomaliler” gördüklerini söyledi. Snashall “Radardan gelen cevap o kadar iyiydi ki ekip, yanlamasına yatan bir dizi taş bulduğumuzu düşündü” diyor.

ston1

Şimdi radarda görülen anomalilerden ikisi kazıldı, ve taş oldukları teorisi çürütüldü. Snashall “Burada keresteden yapılmış direkler için devasa iki çukur olduğunu keşfettik. Çukurun iki yanında da direkleri indirmek için rampalar var” diyor.

“Çukurların içinde daha sonradan çıkarılmış keresteden direkler varmış. Çıkarıldıktan sonra üstü kireçtaşıyla doldurulmuş ve sonra da üstüne bir tümsek yapılmış.”

Dr Snashall, devasa kereste çemberinin, yakınlardaki bir yerleşim terkedildikten sonra yapıldığını düşünüyor. Bu yerleşimde de Stonehenge’i inşa eden insanların yaşamıl olduğu düşünülüyor. “Daha sonra da garip bir nedenden dolayı keresteleri çıkarmış ve bugün de gördüğümüz devasa tümseği yapmışlar.”

Durrington Walls isimli anıtçember, 480 metre genişliğinde ve Wiltshire’daki Stonehenge’den 3 km uzaklıkta.

ston3

Stonehenge’in Yakınında Devasa bir Neolitik Taş Anıt Keşfedildi


BBC, 12 Ağustos 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login