Bilim insanları, Viking Çağı’ndan kalma demir eserlerin kimyasal yapısını inceleyerek tarihi olaylara ışık tutmayı amaçlıyor.
Viking Çağı’ndan kalma demir eserlerin kimyasal yapısını inceleyen yeni araştırma, nereden geldiklerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Böylece tarihi olaylar hakkında daha önce bilinmeyen bilgiler ortaya çıkarılabilecek.
Nottingham Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Viking Çağı’ndan kalma 90 demir arkeolojik eserin inceleneceği araştırmaya öncülük ediyor. Bu eserler, Kuzey Yorkshire’daki Fulford ve Wirral’deki Bebington Heath savaşlarında kullanılan silahlardı. Diğer materyaller Lincolnshire, Torksey’deki Viking ordugâhında ve eski Viking limanı Meols’te bulundu.
(İlgili: Boynuzlu ‘Viking’ Miğferleri Aslında Farklı Bir Medeniyete Aitti)
Fulford, meşhur Stamford Köprüsü savaşından hemen önce İskandinav işgalciler ve Anglo-Saksonlar arasında MS 1066 yılında bir savaşın yapıldığı yerdi. Fulford’daki zaferlerinden beş gün sonra Stamford Köprüsü Savaşı’nda yenilen İskandinavların geriye bıraktığı demir materyaller, kısa ömürlü demir geri dönüşüm sahalarında bulundu. Bebington Heath’te bulunan demir materyaller de muhtemelen İskandinav-İskoç ve Anglo-Sakson orduları arasında MS 937’de gerçekleşen Brunanburh Savaşı’ndan kalma.
Materyaller, tipolojik olarak Geç Sakson/Viking dönemine dayanıyor ve Fulford’dan gelen eserlerle benzerlik gösteriyor. Güney Trent Vadisi’ndeki Torksey, Lincs MS 872-87’te Büyük Viking Ordusu’nun kış ordugâhına ev sahipliği yapmıştı ayrıca alanda demir işçiliğine dair izler bulundu.
Nottingham araştırmacıları, kurşun, stronsiyum ve demir izotop analizlerini kullanarak demirin kimyasal izotop işaretini belirlemek için Toulouse Üniversitesi (Dr. Jean Milot), York Üniversitesi (Profesör Dawn Hadley ve Profesör Julian Richards), Fulford Battlefield Society (Chas Jones) ve Keyworth’teki Nottinghamshire merkezli British Geological Survey (Profesör Jane Evans) kurumlarıyla çalışıyor.
Kurşun izotop analizinin, gümüş ve bakır gibi antik metal eserlerin kökenini bulmada etkili olduğu daha önce kanıtlanmıştı bu yüzden ekip, daha küçük bir arkeolojik eser üzerinde başarılı bir pilot çalışması yürüttü ve bu analiz kombinasyonunun, ögeler yüksek oranda aşınmış olsa bile, demir eserlerin kökenini bulmada etkili olduğunu keşfetti.
Viking eserleri bilimsel araştırma uzmanı ve araştırmanın öncüsü Profesör Stephen Harding, “Araştırmamızda, eserin nereden geldiğini daha önce hiç olmadığı kadar kesin olarak belirleyebilmek için demirle izotop analizi yapmanın mümkün olduğu varsayımımızı test edeceğiz. Başarılı olursak, bu yöntem daha birçok tarihi eserde kullanılabilir, bu da tarihi olaylar ve insanlar hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olur.” diyor
Akdeniz Tarihöncesi Profesörü Mark Pearce, “Bu antik eserlerin benzersiz izotop bileşimlerinin ortaya çıkarılması ve nerede yapıldıkları hakkında bize bilgi vermesi için en yeni bilimsel tekniklerin kullanılacağı araştırmamız, oldukça heyecan verici bir işbirliği. Bu proje, arkeolojik demir eserleri anlamamızda devrim yaratacak ve sonunda bize kökenlerini doğru bir şekilde belirleyebilmemiz için bir yöntem sunacak.” diyor.
Nottingham Üniversitesi. 17 Şubat 2022.
You must be logged in to post a comment Login