Yazılıkaya / Midas Kale’de Arkeolojik Kazılar Başlıyor

Eskişehir’de, Yazılıkaya/Midas Vadisi’ndeki Midas Kale’de arkeolojik kazı çalışmaları 71 yıl sonra yeniden başlıyor!

C: Doç. Dr. Yusuf Polat

Bugün büyük ölçüde gizemini koruyan uygarlıklar arasında yer alan Frigler ile ilgili olarak Yazılıkaya/Midas Kale’den elde edilecek arkeolojik veriler, bu uygarlığa dair giz perdesini aralayacak.

Eskişehir’in 70 km güneyinde, Seyitgazi ve Han İlçeleri sınırlarında bulunan Yazılıkaya/Midas Vadisi’ndeki Midas Kale’de Arkeolojik Kazı çalışmaları, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi adına 71 yıl sonra, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat’ın başkanlığında başlayacak.

(İlgili: Eskişehir’de Eski Frigçe Yazıtlı Stel Bulundu)

“Frig kültürü gizemini koruyor”

2017-2018 yılları arasında Yazılıkaya/Midas Vadisinde Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat’ın başkanlığında, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü BAP Komisyonu tarafından desteklenen arkeolojik yüzey araştırmaları ve ileri teknolojiler kullanılarak yapılan belgeleme çalışmaları ile bu sezon başlanacak arkeolojik kazı çalışmalarının alt yapısının oluşturulduğunu söyleyen Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat, bugün Frig kültürüne dair pek çok konunun büyük ölçüde gizemini koruduğunu belirtiyor.

Bu gizemin nedenleri arasında, antik dönem yazılı kaynaklarında aktarılan Frigler ile ilgili bilgilerin az ve bazı durumlarda birbiri ile çelişen ifadeler içermesi, yazılı belgelerin az ve mevcut yazıtların ise hem kısa hem de yazıtların büyük bir kısmının adak yazıtı karakterinde olmasından kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Polat, ayrıca Frig kültürünün yayılım gösterdiği alanlarda arkeolojik kazıların ve araştırmaların da azlığının, bu kültüre ait bilgilerin sınırlı kalmasında rolü bulunduğunu söylüyor.

C: Doç. Dr. Yusuf Polat

Kazı çalışmaları 2022 yılı yaz sezonunda başlayacak

Polat, “Yazılıkaya/Midas Kale’nin özellikle Frig dönemine ait kült anıtlarının bulunduğu özel ve dinsel bir alan olmakla birlikte, bu alanda yeni kazılar sayesinde elde edilecek her türlü arkeolojik veri, bu kültürün karanlıkta kalan bölümünü aydınlatacak potansiyelde. Ancak yaklaşık 71 yıl herhangi bir kazı çalışması yapılmamış bir yerleşim.” diyor.

Yazılıkaya/Midas Kale’de yeni dönem kazıları 2022 yılı yaz sezonunda başlayacak.  Kazı çalışmaları ile eş zamanlı olarak koruma, sergileme ve ziyaretçi güzergahları belirlenerek, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar için Arkeolojik Alan Yönetimi oluşturulacak, “Yazılıkaya” ve çevresinde, kültürel miras bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Doç. Dr. Polat, planlanan çalışmaların Anadolu Üniversitesi’nin desteklerinin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile koordineli olarak yürütüleceğini umut ettiklerini de belirtiyor.

C: Doç. Dr. Yusuf Polat

Bölge Frig arkeolojisi açısından büyük önem taşıyor

Frig kültürüne ait eşsiz kaya anıtları, II. Binyıl, Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemine tarihlenen kaya mezarları ve kaya mekanları ile farklı dönemlerde de birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Midas Vadisi’nde bulunan Yazılıkaya/Midas Kale’de başlayacak olan arkeolojik kazılar, hem bölge arkeolojisi hem de Frig Arkeolojisi açısından büyük önem taşıyor.

Vadinin güney ucunda bulunan Midas Kale’deki ilk arkeolojik kazı çalışmaları, İstanbul’daki Fransız Arkeoloji Enstitü adına bu enstitünün müdürü olan Albert Gabriel tarafından 1936 yılında başlatılırken, kısa süreli olarak yapılan kazılar 1939 yılına kadar, İstanbul’daki Fransız Arkeoloji Enstitü adına Albert Gabriel ve E. Haspels’ın denetiminde gerçekleştirildi.

Midas Kale’deki bu çalışmalara 1939 yılında Türk Bilim insanı Halet Çambel de katılırken, Midas Kale’nin 2 km kuzeydoğusunda bulunan Pişmiş Kale’de kazı ve temizlik çalışmaları bizzat Çambel’in denetiminde gerçekleştirilen Midas Kale kazıları 2. Dünya Savaşı’nın başlaması ile 1939 yılında sona erdi.

Kazılara 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1949 ve 1951 yıllarında yine Fransız Arkeoloji Enstitüsünce devam edildi.


Anadolu Üniversitesi. 21 Temmuz 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login