Yaşamış En Büyük Maymunun Sırları İnceleniyor

Şimdiye kadar yaşayan en büyük maymuna ait fosilleşmiş bir diş, maymunların evrimi üzerine yeni bir ışık tutuyor.

Bu çene kemiği de dahil olmak üzere sadece birkaç fosil biliniyor, dolayısıyla bu maymun hakkında çok az şey biliniyor. C: Prof. Wei Wang

Gigantopithecus blacki’nin yaklaşık üç metre uzunluğunda olduğu ve 600 kilogram ağırlığında olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları şaşırtıcı bir şekilde, Çin’deki bir mağarada bulunan iki milyon yıllık fosil azı dişinden moleküler kanıtlar elde etti.

Gizemli maymun, yaklaşık 12 milyon yıl önce ortak bir atayı paylaştıkları orangutanların uzak bir akrabasıydı.

(Dik Yürüyen 11 Milyon Yıllık Maymun Fosili Bulundu)

Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Frido Welker, “Yaşayan en yakın akrabaları; goriller, şempanzeler ya da bizler gibi diğer büyük maymunlarla karşılaştırıldığında, orangutanların uzak bir kuzeni olması gerekirdi.” diyor.

Nature’da yayımlanan araştırma, dişi olduğuna inanılan nesli tükenmiş maymun dişinin antik protein sekansının, bugünkü maymunlar ile karşılaştırılmasına dayanıyor.

İki milyon yıllık bir fosilden iskelet proteini elde edilmesi oldukça nadir bir durum ve daha sıcak bölgelerde yaşayan insanlar da dahil olmak üzere diğer antik atalarda daha da geçmiş zamana bakma umudunu artırıyor.

Numunelerin daha çabuk bozulduğu tropikal iklimlerde antik DNA veya proteinleri bulabilmek için çok daha zayıf bir şans vardır.

Dr Welker, “Bu çalışma, antik proteinlerin Afrika ya da Asya gibi bölgeler için bile insan evriminin çoğunda hayatta kalan uygun bir molekül olabileceğini ve gelecekte çok uzun bir zaman aralığında kendi evrimimizi çalışabileceğimizi gösteriyor.” diyor.

Maymunun bir canlandırması. C: İkumi Kayama

Yok oluşuna dair ipuçları

Gigantopithecus blacki, ilk olarak 1935’te tek bir diş örneğine dayanarak tanımlandı. Maymunun Güneydoğu Asya’da iki milyon yıldan 300.000 yıl öncesine kadar yaşadığı düşünülüyor.

Birçok diş ve dört kısmi çene tespit edildi ancak hayvanın diğer büyük maymun türleriyle olan ilişkisinin deşifre edilmesi zor oldu.

Maymun, bulunan az sayıdaki kemiğin analizine dayanarak, yaşayan gorillerinkinden daha büyük boyutlara ulaştı.

Doğal ortam, ormandan savanaya döndüğü zaman soyu tükenmiş olduğu düşünülüyor.


BBC. 13 Kasım 2019.

Makale: Welker, F., Ramos-Madrigal, J., Wang, W., Kuhlwilm, M., de Manuel Montero, M., Demeter, F., … & Cappellini, E. (2019). Palaeoproteomic analysis of Early Pleistocene Gigantopithecus blacki.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login