Yarımburgaz Mağarasına Tünel Kazan Defineciler Yakalandı

İstanbul’da 400.000 yıllık yaşam izleri barındıran Yarımburgaz Mağarası’na 150 metrelik tünel kazan defineciler suçüstü yakalandı.

Yarımburgaz Mağarası, Türkiye’de Alt Paleolitik döneme dair çok önemli bilgiler taşıyor.

Defineciler, İstanbul’un yanı başında 400.000 yıllık Paleolitik çağ kalıntılarını barındıran Yarımburgaz mağaralarında 150 metrelik bir tünel kazdı. Kral mezarını bulmak için günlerdir kazı yaptığı öğrenilen dört defineci suçüstü yakalandı.

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul’un Paleolitik dönemine ait çok önemli bilgiler barındıran Yarımburgaz mağaralarının olduğu bölgede definecilerin kazı yaptığını tespit etti.

(İstanbul’un Geçmişi: Yenikapı Kazılarından Neler Öğrendik?)

Habertürk’ten Nihat Uludağ’ın haberine göre gece yarısı düzenlenen operasyonda, jeneratör döşeyerek kazma ve küreklerle tünel kazan dört defineci suçüstü yakalandı. Definecilerin bölgedeki bir kral mezarını ulaşmak için yaklaşık 150 metrelik bir tünel kazdıkları tespit edildi.

Definecilerin kazdığı tünel 150 metre uzunluğunda.

İstanbul İl merkezinin yaklaşık 22 kilometre kuzeybatısında; Küçükçekmece İlçesi’ne bağlı Altınşehir’in 1 kilometre kuzeyinde yer alan Yarımburgaz Mağarası, hali hazırda yıllardır ilgisizlik, eksik koruma önlemleri, mantar yetiştiricileri, film yapımları ve benzeri unsurlar yüzünden tahribata uğruyor. Türkiye’de sayılı sayıdaki Üst Paleolitik dönem yerleşmelerinden biri olan ve Balkan ve Türkiye prehistoryası için oldukça önemli bir yere sahip olan 400.000 yıllık Yarımburgaz Mağarası’nda her isteyen mağarayı dizi-film seti olarak kullanabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda TRT’de yayınlanan Leyla İle Mecnun ve Muhteşem Yüzyıl dizilerinin bazı bölümlerinin çekimi ile gündeme gelen ve oldukça tepki çeken bu olaylar dizisinde ise her geçen gün mağarada tahribat büyümekte.

Yarımburgaz mağaralarının olduğu bölge, 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik, Doğal Sit alanı ilan edilmişti.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login