Windeby Kızı Adı Verilen Bataklık Cesedi Nedir?

1952 yılında, Almanya’da Windeby yakınlarındaki bir bataklıkta bulunan “Windeby Kızı”, günümüzden yaklaşık 2.000 yıl öncesine tarihleniyor.

Windeby Kızı adlı bataklık cesedi. C: Archäologisches Landesmuseum Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloß Gottorf

Windby Kızı adı verilen bataklık cesedi, radyokarbon tarihlemesi ile MÖ 41 ve MS 118 yılları arasında tarihlendi. 1952 yılında Almanya, Windeby yakınlarında keşfedildi.

50 yıldan daha uzun bir süre önce bir genç kızın cesedi Almanya’daki bataklıkta bulunduğunda, bilim insanları hemen onun, daha önce gördükleri diğer bataklık cesetleri gibi, doğal olmayan bir ölümün kurbanı olduğunu varsaydılar. Gözleri bağlı görünüyordu ve kafasının yarısı tıraş edilmişti.

Ancak Windeby Kızı’nın vücudunda hiçbir travma belirtisi yoktu ve iskeletten elde edilen kanıtlar, onun tekrarlayan hastalık nöbetleri veya yetersiz beslenme nedeniyle ölmüş olabileceğini gösteriyor.

Gözlerini kapatan yün bant muhtemelen vücudunun büzülmesinin bir sonucu olarak gözlerinin üzerine kaymış ve muhtemelen saçlarını geride tutmak veya ölümden sonra gözlerini kapatmak için kullanılmıştı.

“Yarı tıraşlı” saçları, muhtemelen kafasının bir tarafının diğer tarafına göre daha fazla oksijene maruz kalmasından kaynaklanan doğal bir çürüme sürecinin veya kazı sırasında malayla hasar görmesinin sonucuydu.

Ayrıca birkaç yıl önce bu kişinin aslında genç bir erkek olabileceği ortaya çıktı.

Birkaç yıl önce, Mannheim’daki Alman Mumya Projesi’nden sorumlu biyolojik antropolog Heather Gill-Robinson, koruma çalışmaları sırasında Windeby bataklık gövdesinden çıkarılan iskeleti inceledi. Gill-Robinson, “Kafatası ve leğen kemiği incelemem, bu kişinin genç bir erkek olduğunu gösteriyor.” diyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login