İzlanda’da Viking Dönemi’ne ait bir taş figür bulundu — fakat bunun hangi hayvanı tasvir ettiği konusunda kimse hemfikir değil.
İzlanda’daki arkeologlar, taştan oyulmuş nadir bir Viking Dönemi oyuncağı keşfettiler, ancak bu oyuncağın hangi hayvanı temsil ettiği konusunda fikir birliği yok.
MÖ 940 ile 1.000 yılları arasına tarihlenen figür, İzlanda’nın Seyðisfjörður kasabasındaki Fjörður kazı alanında bulundu. Bu, yerel taştan oyulmuş, kulağı kırık, küçük, dört ayaklı bir hayvan figürü.
Ekibin çoğu, hayvanın bir domuz olduğunu düşündü, arkeoloji ekibinin yöneticisi Ragnheiður Traustadóttir de bu tahmini destekliyor. Bu pek de uzak bir ihtimal değil, çünkü Vikingler, et için evcilleştirilmiş domuzlar kullanıyordu.
(İlgili: Demir Halka Üzerine Runik Yazıyla Viking Hukuk Metni Yazılmış)
Ancak, iki ekip üyesi bunun bir ayı olduğunu düşündü ve İzlanda’ya özgü ayılar olmasa da, insan yerleşiminin başladığı dönemden bugüne kadar adada en az 600 kutup ayısı (Ursus maritimus) rapor edildi. Ancak figürün fotoğrafları 13 Ağustos’ta Facebook’ta paylaşıldığında, birçok kullanıcı bunun bir İzlanda köpeğini temsil ettiğine ikna oldu.
“Viking Çağı’nda çocuklar çok belirgin değil, bu yüzden bu şaşırtıcı bir bulgu” diyor Traustadóttir. Yönetici, figürü bir domuza benzettiğini ve İzlanda köpeği yorumuna şüpheyle yaklaştığını, çünkü yüzün bu hayvanla eşleşmediğini söylüyor. Traustadóttir, “14 yıl boyunca bir İzlanda köpeğim vardı. Buna emin değilim” diyor.
Tarihi Fjörður çiftliğinden adını alan Fjörður kazısı, Seyðisfjörður’da planlanan çığ koruma duvarlarının inşasından önce 2020 yılında başladı ve sadece iki yıl sürmesi planlanıyordu. Ancak kazıda o kadar fazla şey ortaya çıkarıldı ki, Traustadóttir artık beşinci yazını orada geçiriyor.
2021 yılında arkeologlar, 18. ve 20. yüzyıllar arasında bir zamana tarihlenen bir çiftlik höyüğü, değirmen ve koyun ağılı keşfettiler. Fjörður kazısından bulguları yayınlayan Seydisfjord Arkeolojik Araştırma adlı bir web sitesine göre, bu kalıntıların altında Orta Çağ kalıntıları ve onların altında, 11. yüzyıldan kalma bir toprak kaymasının altına gömülmüş dört Viking Dönemi (MS 793 ila 1066) mezarı bulundu.
Başka bir deyişle, tek bir kazı 1.000 yıllık İzlanda tarihini ortaya çıkardı. 2022 yılında, önceki alanın güneyinde, arkeologlar 11. ve 13. yüzyıllar arasına tarihlenen bir Viking uzun evi, dokuma odası, hayvan barınakları ve bir çiftlik çöplüğü keşfettiler. Araştırmacılar, bu bulgularını, bölgeye insan yerleşimcilerin gelişinden bu yana meydana gelen birçok volkanik patlamanın kül katmanlarını tarihlendirerek bu tarihi zaman çizelgesine yerleştirdiler.
Traustadóttir, “İzlanda’da bu kadar çok buluntuya sahip başka bir yer yok” diyor. Arkeologlar, beş yıllık arkeolojik çalışmada, aralarında Viking dönemi bir masa oyunu olan “hnefatafl” taşlarıyla aynı tür taşlardan yapılmış neredeyse 100 oyunun da bulunduğu yaklaşık 4.000 eseri katalogladılar.
Bu nesneleri kimin ve neden oyduğunu kesin olarak bilmek imkansız olsa da, Traustadóttir olası bir açıklama sunuyor:
“Biri kış gecesinde, karanlıkta satranç taşları oydu, ve sonra bu hayvanı bir çocuk için yaptı.”
Kazı yakında tamamlanacak ve ardından arkeologlar, elde ettikleri binlerce eseri incelemeye başlayacaklar.
Live Science. 23 Ağustos 2024.
You must be logged in to post a comment Login