Viking Çiftliğindeki Köle Evinde Saklanmış Bilezikler Keşfedildi

Norveç’teki arkeologlar, büyük bir Viking Çağı çiftliğinin olduğu alanda, özellikle toprağa gömülmüş gümüş bilezikler ortaya çıkardı.

İlk başta arkeologlar bakır tel bulduklarını düşündüler, fakat aslında dört Viking Çağı gümüş bileziği buldular. C: Volker Demuth, Arkeoloji Müzesi, Stavanger Üniversitesi

Stavanger Üniversitesi’nin bir açıklamasına göre, Norveç’in güneybatısındaki Årdal köyünde, dağ yamacında yaklaşık 20 santimetre derinlikte gömülmüş dört gümüş bilezik keşfedildi. Bilezikler, 1.000 yıldan fazla bir süre boyunca “dokunulmamış” halde kalmıştı.

Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nde arkeolog ve proje yöneticisi olan Volker Demuth, “Bu kesinlikle kariyerimde yaşadığım en büyük şey” diyerek keşfin önemini vurguluyor.

Arkeologlar söz konusu bilezikleri, yeni bir traktör yolu çalışması öncesinde buldu. Dokuzuncu yüzyıla ait bazı takıların burgu desenlerine sahip olması, araştırmacıların başlangıçta toprağın içinde bakır teller bulduklarını düşünmelerine neden oldu.

(İlgili: Norveç’teki Vikingler, Danimarka’dakilerden Çok Daha Şiddetliydi)

Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nden mühendis Ola Tengesdal Lygre, “İlk başta, tarım arazilerinde sıklıkla bulabileceğiniz burgu şeklinde bakır teller olduğunu düşündüm, ancak sonra yan yana birkaç tane olduğunu ve bunların bakır değil gümüş olduğunu gördüm. Heyecan verici bir şey bulduğumuzu fark ettim.” diyor.

Daha fazla inceleme, bölgenin bir zamanlar birçok evin bulunduğu “büyük ve güçlü” bir Viking Çağı (MS 793-1066) çiftliğine ev sahipliği yaptığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bileziklerin gömülü olduğu yapının, muhtemelen köleleştirilmiş bireyleri barındığı küçük yapılardan biri olduğunu belirledi.

Demuth, “Bu benzersiz bir keşif, çünkü nadiren böyle objeleri yerleştirildikleri yerde buluruz. Genellikle bu tür değerli eşyalar, orijinal bağlamından tamamen çıkarıldığı sürülmüş tarlalarda bulunur. Bu gümüş koleksiyonu yerinden oynatılmadığı için, Viking Çağı’ndaki yaşam ve toplum hakkında tamamen yeni bilgiler verebilir.” diyor.

Bileziklerin yanı sıra, araştırmacılar sabuntaşı kaplar, perçinler, bıçaklar ve aletleri bilemek için kullanılan bileme taşları gibi çeşitli eserler de buldular. Çiftliğin aynı zamanda yakılmış olduğuna dair kanıtlar da mevcut; bu durum, Viking Çağı’ndaki büyük kargaşa dönemine denk geliyor.

Demuth, “Eğer bu çiftlikte yaşayan insanlar bir saldırıdan kaçmak zorunda kaldıysa, kaçmadan önce sahip olduğunuz değerli eşyaları saklamak normal olurdu. Ve belki de değerli eşyaların saklandığını kimsenin düşünmeyeceği bir yerde.” diyor.

Araştırmacılar, Norveç’te o dönemde gümüş madeni bulunmadığını, dolayısıyla bilezikler için kullanılan gümüşün büyük olasılıkla ticaret, hediyeleşme ya da yağmalama yoluyla başka yerden geldiğini belirtiyor. Ancak bu bölgede bulunan tek gümüş takılar da bunlar değil; bileziklerin tasarımı, 1769’da Hjelmeland’da bulunan gümüş kolyelerinkine benziyor.

Bileziklerin çevresindeki toprak bloğu, Arkeoloji Müzesi’nde röntgenle incelendi. Araştırmacılar, bileziklerin gömülmeden önce bir kumaşa sarılıp sarılmadığını öğrenmek için toprak örnekleri almayı planlıyor.


Live Science. 13 Eylül 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login