Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan Çavuştepe Kalesi’nde, kolunda ejder başlı iki bilezik olan çocuk iskeleti bulundu.
Çavuştepe Kalesi’nde Urartu aristokratlarının gömüldüğü alan olduğu düşünülen 2.750 yıllık nekropolde, kolun pazu kemiği kısmında ejder başlı iki bilezik ve boyun kısmında takılar olan çocuk iskeleti ortaya çıktı.
(Van’da Urartulu Bir Soylu ile Gömülmüş 2800 Yıllık At Bulundu)
Bulgunun Urartu arkeolojisi açısından bir ilk olduğunu belirten kazı başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, ilk kez bir bebeğin pazu kısımlarında bronzdan bileziklere rastladıklarını söylüyor.
Yaklaşık 3 yaşındaki bebeğin boyun kısmında amulet denilen bir kum taşı ve boncuklardan kolye vardı. Baş kısmında konulan küçük bir kase ise, gömerken yanında yiyecek bırakıldığını işaret ediyor. Bebeğin bu şekilde gömülmesi, önemli bir şahsın bebeği olduğunu gösteriyor.
Urartu aristokratlardan birinin çocuğuna ait olduğu tahmin edilen iskeletteki ejder başlı bronz bileziklere bölgede ilk kez rastlandı.
Alanında uzman akademisyenler tarafından incelenen buluntuların, Urartu döneminin ölü gömme gelenekleri ve yönetici sınıfıyla ilgili yeni bilgiler vermesi bekleniyor.
Bebeğin hoker pozisyonunda gömüldüğünü belirten Prof. Dr. Çavuşoğlu, bebeğin dini törenle ve ağıt yakılarak gömüldüğünü düşündüklerini, çok titizlikle yerleştirilmiş olduklarını söylüyor.
“Bu bulgu, Urartuların bebeklerini çok iyi bir şekilde süsleyerek öbür dünyaya uğurladıklarını gösteriyor. Urartu arkeolojisi açısından çok önemli bir bulgu. Biz bilim insanları açısından çok muazzam ve heyecan verici bir durum çünkü Urartu arkeolojisine yeni bir katkı sağlayacak. Kazı devam ediyor, yeni bulguların daha çıkmasını bekliyoruz.”
Urartu Kralı II. Sarduri tarafından MÖ 750 yılında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanında bu yıl başlatılan kazı çalışmalarında Urartuların ölü gömme adetleri ve sosyal yaşamına ilişkin yeni bilgiler elde ediliyor.
You must be logged in to post a comment Login