Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşpa’da yapılan kazılarda bir evin altında yaklaşık 3,000 yıllık olduğu tahmin edilen köpek iskeleti bulundu.
Yaklaşık bir ay süren kazılar sonucu, Urartu’nun sivil mimarisi olan aşağı yerleşmeleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Erkan Konyar AA’ya yaptığı açıklamada, daha önceki Yonca Tepe kazıları gibi Van havzasındaki nekropol alanlarda bu tür örneklerle karşılaştıklarını fakat burada sıradışı bi durum olduğunu söyledi. Mekan içine köpek gömmenin Urartuların hayvanseverliğini gösterdiğini aktaran Konyar, “Küçükbaş hayvancılıkla ilgilenen bir toplumun köpeğe verdiği değer anlaşılıyor. Belki de çok değerli bir köpekti. O yüzden mekan içerisine gömüldü.” dedi.
Daha da erken dönemlerde insanların yakınlarını veya atalarını evlerinin içine gömdüklerini hatırlatan Konyar sözlerine şöyle devam etti; “Urartularda insanların yaşadığı alanda ilk defa bir köpek gömüsüyle karşılaşıyoruz. Yani evinin tabanına köpeğinin cesedini gömüyor. Muhtemelen bu bir çoban köpeği. Urartularla çoban köpeği arasındaki ilişkinin varlığı, daha önce nekropol alanlarında biliniyordu. Ama bu yerleşme yerinde, yani köpeği evine gömmesi, apayrı bir ilişkinin, daha özel bir ilişkinin varlığını gösteriyor. Bu günümüz ölçülerinde tanımlayamayacağımız kadar sağlam bir ilişkiyi gösteriyor. Bu sosyal yaşam açısından oldukça etkileyici. Hayvanseverlik açısından baktığınızda bu Urartuların ne kadar hayvansever bir toplum olduğunu da ortaya koyuyor. Çatalhöyük’te, erken kültürlerde insanlar yakınlarını, yaşadıkları alanın hemen altına gömerdi. Urartular ise hayvan gömmüş. Bu ilginç bir bağlantı.”
You must be logged in to post a comment Login