Tunç Çağı İndus Uygarlığını yok etmiş olabilecek bir dizi şiddetli ve uzun süreli kuraklığın kanıtları, Himalayalardaki bir mağarada bulundu.
Yaklaşık 4.200 yıl önce başlayan ve iki yüzyıldan fazla süren bu kurak dönemin başlangıcı, günümüz Pakistan ve Hindistan’ını kapsayan, İndus Uygarlığının yeniden örgütlenmesiyle aynı zamana denk geliyor.
Araştırma, bu kurak dönemde her biri 25 ila 90 yıl süren üç uzun süreli kuraklık dönemi belirledi. Cambridge Arkeoloji Bölümü’nden çalışmanın ortak yazarı Prof. Cameron Petrie, “Bu aralığın kısa vadeli bir kriz değil, İndus halkının yaşadığı çevresel koşulların aşamalı bir dönüşümü olduğuna dair net kanıtlar bulduk.” diyor.
Araştırmacılar, Hindistan’ın Pithoragarh kentinden çok da uzak olmayan bir mağaradan çıkarılan bir dikitteki büyüme katmanlarını analiz ederek, tarihsel yağışların haritasını çıkarabildiler. Oksijen, karbon ve kalsiyum izotopları dahil olmak üzere bir dizi çevresel belirteci ölçerek, mevsimsel çözünürlükte bağıl yağışı gösteren bir yeniden yapılandırma elde ettiler. Ayrıca kuraklıkların tarihi ve süresi hakkında bir fikir edinmek için yüksek hassasiyetli Uranyum serisi tarihleme kullandılar.
(İlgili: İndus Vadisi Uygarlığı Hakkında Her Şey)
Cambridge Yer Bilimleri Departmanında doktorasının bir parçası olarak araştırmayı yürüten baş yazar Alena Giesche, “Birden fazla kanıt, bu kuraklıkların doğasını farklı açılardan bir araya getirmemize ve birbirleriyle uyumlu olduklarını doğrulamamıza olanak tanıyor.” diyor.
Giesche ve ekibi, yaz ve kış boyunca ortalamanın altında belirgin yağış dönemleri tespit edebildi. Petrie, “Her iki ekin mevsimini de etkileyen kuraklığın kanıtı, bu iklim değişikliği döneminin insan popülasyonları üzerindeki etkisini anlamak için son derece önemli.” diyor. Petrie ayrıca bu dönemdeki kuraklıkların süresinin, üçüncüsünün birden çok kuşak uzunluğunda olacağı noktaya kadar arttığını ekliyor.
Bulgular, İndus mega şehirlerinin çöküşünün, iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğuna dair mevcut kanıtları destekliyor. Ancak Giesche’ye göre, kuraklıkların uzunluğu ve meydana geldikleri mevsim hakkındaki bilgiler bu noktaya kadar bir sır olarak kaldı. “Kültürel hafızayı ve insanların çevresel değişimle karşı karşıya kaldıklarında nasıl uyum sağladıklarını düşündüğümüzde bu ekstra ayrıntı gerçekten önemli.”
Petrie’ye göre, “Arkeolojik kanıtlar, 200 yılı aşkın bir süre boyunca, eski yerleşimcilerin bu yeni normal karşısında uyum sağlamak ve hayatta kalmak için çok sayıda yöntem kullandığını gösteriyor.” İndus popülasyonlarının yaşadığı bölgenin doğusunda, bu değişim sırasında daha küçük kırsal köyler lehine daha büyük kentsel alanların nüfusu azaldı. Aynı zamanda, tarım, yaz mahsullerine, özellikle kuraklığa dayanıklı darılara güvenmeye doğru kaydı ve nüfus, daha kendi kendine yeten bir yaşam tarzına geçti.
Çalışmanın ortak yazarı David Hodell, büyük kuraklıkların son zamanlarda İndus Vadisi de dahil olmak üzere bir dizi kültürel dönüşümü açıklamak için popüler bir neden haline geldiğini açıklıyor. “Ancak, iklimsel ve arkeolojik kayıtları karşılaştırmanın getirdiği zorluklar nedeniyle bağlantılar genellikle belirsiz. Bu artık değişiyor çünkü Paleoiklim kayıtları, insanların karar verme sürecini doğrudan etkileyen mevsimsel ve yıllık bazda yağış değişikliklerini hassaslaştırmada giderek daha iyi hale geliyor.” diyor.
Ekip şimdi, iklim rekonstrüksiyonlarını, kış yağış sisteminin Hindistan Yaz Musonundan daha baskın hale geldiği İndus Nehri Bölgesi’nin batı bölgelerine doğru genişletmenin yollarını arıyor. Giesche, “Gerçekten ihtiyacımız olan şey, yaz ve kış musonlarının etkileştiği bölge boyunca batı-doğu yönlü bir kesitten ve en önemlisi bu kurak dönemin başlangıcını yakalayan buna benzer daha fazla kayıt.” diyor.
Northumbria Üniversitesi’nden araştırmanın ortak yazarı ve paleoklimatolog Prof. Sebastian Breitenbach, “Şu anda, Hindistan yaz musonunun ve Batılıların etkileştiği Afganistan ve Pakistan’a uzanan haritalarımızda büyük bir kör noktamız var. Maalesef, siyasi durumun yakın gelecekte bu tür araştırmalara izin vermesi pek olası değil.” diyor.
Hodell, “Hem paleoklimatologlar hem de arkeologlar tarafından yapılacak daha çok iş var.” diyor.
University of Cambridge. 26 Nisan 2023.
Makale: Giesche, A., Hodell, D.A., Petrie, C.A. et al. (2023). Recurring summer and winter droughts from 4.2-3.97 thousand years ago in north India. Commun Earth Environ 4, 103.
You must be logged in to post a comment Login